Izvor: eKapija | Srijeda, 22.07.2009.| 14:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Audi je proslavio 100. rođendan - Spektakularni doživljaj pod vedrim nebom za 1.800 zvanica

(Foto: b)

Prošle sedmice u Ingolstadtu Audi je proslavio svoj 100. rođendan uz dvije svjetske premijere. Gala večer u Audi Forumu kao spektakularni doživljaj pod vedrim nebom za 1.800 zvanica. Obraćanje Savezne kancelarke Angele Merkel, prezentacija novog Audi A5 Sportback i nastup kineskog pijaniste Lang Langa na koncertnom klaviru u Audijevom tijelu bili su istinski vrhunac večeri.

Rupert Stadler, predsjednik uprave koncerna AUDI AG, pozdravio je mnogobrojne poznate ličnosti iz svijeta politike, ekonomije, sporta, kulture i nauke, među kojima su posebno mjesto zauzeli premijeri Saveznih vlada gospoda Horst Seehofer, Christian Wulff i Günther Oettinger, VDA-predsjednik Matthias Wissmann, košarkaška zvijezda Dirk Nowitzki, Karl-Heinz Rummenigge ispred FC Bayern München, te legende trkaćeg sporta Jacky Ickx, Walter Röhrl, Hans-Joachim Stuck te osmostruki pobjednik Le-Mansa Tom Kristensen.

"Kao što je snažnom drvetu potreban duboki korijen, tako je i snažnoj kompaniji potrebna duga tradicija", naglasio je glavni čovjek Audija. Svoj svečani govor Stadler je započeo prikazom bogate historije ovog proizvođača automobila: na ovaj dan, tačno prije 100 godina, pionir automobilizma August Horch osniva firmu Automobilwerke GmbH u Zwickau-u, koju je kasnije preimenovao u latinski naziv svog prezimena – Audi.

Pionirskim duhom i vizionarstvom kompanija se decenijama probijala na tržište, da bi se konačno etablirala kao premium proizvođač, zaključio je Rupert Stadler. Ipak, Audijevcima slava i uspjeh nikada nisu udarili u glavu.

"Ostali smo čvrsto stajati na zemlji i uvijek njegujemo kulturu srednjestaleške kompanije: brzo i vješto preko racionalne organizacije", istaknuo je predsjednik Audi koncerna.

Stadler je nagovijestio pogled u budućnost: "Mi ćemo proširiti našu lidersku poziciju u segmentu tehnologija". Već sada se Audi koncentriše na pogonsku tehnologiju budućnosti.

"Smatramo da hibridna tehnologija ima funkciju premoštenja, nakon kojeg će se u centru pažnje naći elektro pogon", riječi su Audijevog predsjednika uprave. Kao primjer za veliki angažman koncerna naveo je projekat "Electronic-Performace", kojeg pomaže i Savezno ministarstvo za obrazovanje i istraživanje. Audi će zajedno s renomiranim partnerima iz privrede i nauke ubrzati razvoj automobila u potpunosti na električni pogon.

Ingolstadtska gala večer bila je prilika i za promociju novog A5 Sportback. Ovaj sportista s pet vrata postao je, nakon coupéa i cabrioleta, treći član A5-porodice, a glavne odlike su mu elegancija, komfor i prikladnost za svakodnevnicu. Lansiranje na njemačko tržište ovog novog Audi modela predviđeno je za septembar.

Rupert Stadler zajedno sa Angelom Merkel otkrio je ovog najmlađeg člana Audi porodice.

"Bez obzira na to u kolikoj mjeri će se automobil budućnosti razlikovati od današnjeg automobila, uvijek će postojati želja za individualnom mobilnošću širom svijeta," rekla je Merkel već u svom internet-podcastu. Pri tome je kancelarka objasnila da su i u području mobilnosti glavni zadaci za budućnost zaštita klime, efikasno korištenje energije i sigurnost.

"Zbog toga Audi i njegova 100-godišnja uspješna historija predstavljaju dobar primjer ostalim kompanijama u grani automobilske industrije", naglasila je Merkel.

Pravo i čast da po prvi put u javnosti predstavi zvuk novog Audi Dizajn koncertnog klavira pripali su planetarno poznatom ambasadoru marke Audi, kineskom pijanisti Lang Langu. Naime, Audi design Studio iz Münchena odlučio je preuzeti na sebe zadatak izrade koncertnog grand piana u Audijevom tijelu u čijem će prekrasnom zvuku uživati ljubitelji klasične muzike na vrhunskim koncertima diljem svijeta.

Još jedan vrhunac večeri priredio je međunarodno priznati švicarski umjetnik za osvjetljenje Gerry Hofstetter, čija je spektakularna svjetlosna instalacija naglasila arhitekturu Audi Foruma, kao i muzički producent Leslie Mandoki koji je komponovao poseban muzički komad, za obilježavanje 100. rođendana marke Audi.

Pod dirigentskom palicom Paula Mombergera ovu simfoniju izveo je orkestar "Neue Philharmonie Frankfurt".

Sve zasluge za moderaciju gala večeri u Audi Forumu pripale su vrhunskom TV-voditelju Thomasu Gottschalku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.