NavMenu

Svilom iz uvoza kroje odijela za strance - Većina tekstilne industrije oslonjena na lon poslovima

Izvor: Glas Srpske Utorak, 23.04.2019. 12:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)Ilustracija
Na tržište BiH u prošloj godini stigla je svila vrijedna više od pola miliona maraka, dok je vrijednost izvoza te tkanine na inostrana tržišta bila 18 puta manja.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, na domaće tržište u 2018. godini stiglo je više od 4.500 kilograma svile vrijednosti više od 510.000 KM. Podaci pokazuju da je u istom periodu BiH izvezla 104 kilograma svile vrijednosti oko 27.000 KM.

Najviše ovog najcjenjenijeg materijala za konfekciju na domaće tržište stiglo je iz Italije, Njemačke i Hrvatske, dok je BiH svilu plasirala na tržište Švajcarske i Italije.

Sekretar Udruženja tekstil, koža i obuća pri Privrednoj komori RS Aleksandra Mihajlović Bijelić ističe za Glas Srpske da ne čudi što je uvoz svile toliko veći od izvoza kada većina tekstilne industrije počiva na lon poslovima.

- Domaća preduzeća uvoze svilu koju prerađuju i izvoze kroz gotove proizvode koje šiju za strane firme. Ima i onih koje izvoze vlastite proizvode, ali je to i dalje veoma mali broj tekstilnih preduzeća - rekla je Mihajlović Bijelić i naglasila da je tekstilna industrija uglavnom uvozno zavisna jer je sav repromaterijal uvezen.

Istakla je da ona preduzeća koja proizvode vlastiti tekstilni proizvod teško uspijevaju da se izbore sa svjetski poznatim kompanijama za parče tržišnog kolača.

- Na području Republike Srpske registrovano je oko 120 kompanija u tekstilnoj i oko 40 u obućarskoj industriji. U tim preduzećima zaposleno je oko 12.000 radnika, s tim što je velika većina u fabrikama obuće koje iz godine u godinu šire kapacitete - dodala je Mihajlović Bijelić.

U preduzećima u Srpskoj koja proizvode garderobu koja se, osim na domaćem, prodaje i na inostranom tržištu, upozoravaju da je najveći problem sa kojim se suočavaju nedostatak radne snage.


Direktor preduzeća Vastil iz Novog Grada Miroslav Stanković kaže za Glas Srpske da svakog dana strepe da li će mjesta za šivaćim mašinama ostati pusta.

- Radnike ćemo za tri godine tražiti svijećom. Od 100 naših radnica supružnici rade u inostranstvu i treba očekivati da će uskoro i one otići - rekao je Stanković i dodao da ovo preduzeće proizvodi isključivo tekstilnu pletenu robu za italijansko tržište.

Isti problem imaju i u preduzeću Mardi u Gradišci, koje je u proteklom periodu bilo prinuđeno da zatvori dvije poslovnice.

- Do sirovine nije teško doći, ali nema radnika. Materijale nabavljamo uglavnom iz Kine, ali se plašim da uskoro neće imati ko da radi. Trenutno jedva uspijevamo da proizvedemo dovoljno za domaće tržište - rekla je poslovođa u tom preduzeću Karolina Ristić i naglasila da uglavnom proizvode žensku garderobu i muške kapute.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.