Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 23.04.2019.| 12:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH u regionu najmanje atraktivna za njemačke ulagače

(Foto: Bogdan VASILESCU/shutterstock.com)
BiH se nalazi na 18. mjestu od 20 zemalja istočne Evrope po atraktivnosti za njemačke investitore, pokazuju podaci Njemačke privredne komore u Hrvatskoj.

Prema opsežnom istraživanju koje je Njemačka privredna komora obavila u svim zemljama istočne Evrope, od zemalja u našem regionu najbolje je pozicionirana Slovenija, koja je na petom mjestu. Hrvatska je sljedeća na osmom mjestu, a iza nje je Srbija na 11, a Sjeverna Makedonija na 13. mjestu. Crna Gora je na 14. mjestu, a pretposljednje, 19. mjesto pripada Albaniji, a neslavno zadnje Kosovu.

S obzirom na to da se zemlje zapadne Evrope nalaze u boljoj poziciji, može se reći da ovi rezultati pokazuju da je BiH po atraktivnosti za njemačke investitore na začelju Evrope, uz Albaniju i Kosovo.

Njemačkoj privrednoj komori u BiH su Nezavisne poslale upit o konkretnim stvarima na koje se žale njemački privrednici u BiH, ali im je rečeno da će naredne sedmice biti organizovana pres-konferencija na kojoj će biti izneseni podaci za BiH, te da se ranije o tome neće oglašavati.

Uprkos tome što je Hrvatska na relativno visokom mjestu, gotovo polovina njemačkih preduzeća koja su učestvovala u anketi, tu zemlju više ne bi izabrala kao mjesto za investiranje. Od njih 68%, koji su 2017. izrazili spremnost da ponovo investiraju u Hrvatsku, tek njih 54% bi to uradilo u istraživanju iz prošle godine.

- Glavni razlozi za nezadovoljstvo preduzeća su nedostatak borbe protiv korupcije i kriminala, veliko poresko opterećenje, poreski sistem i administracija, javna uprava i nedostatak pravne sigurnosti - navedeno je u istraživanju.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kaže da se rezultati ispitivanja njemačkih privrednika u Hrvatskoj mogu prenijeti i u BiH, s tim da je, kako kaže, stanje vjerovatno još gore.

- Svi ti argumenti koji se navode, od komplikovane administracije, poreza, kriminala i korupcije postoje i ovdje, s tim da BiH nije ni članica EU niti blizu da postane članica. Dakle, i bez čekanja rezultata Njemačke privredne komore za BiH, sama logika kaže šta se može očekivati - rekao je Gavran.

Podsjetio je koliko susjedne zemlje poput Srbije ulažu kako bi pomogle dolazak stranih investitora, navodeći primjer fabrike Volkswagen, iako se, kako je rekao, ta investicija vjerovatno neće ostvariti u Srbiji.

- Konkurencija za dovođenje stranih investitora u okolne zemlje, a posebno njemačkih, je veoma velika. Naša konkurencija nudi bolje uslove i zato te zemlje uglavnom uspiju privući investitore umjesto BiH, što i nije posebno teško jer BiH uglavnom ne radi ništa - rekao je Gavran.

On je, ipak, naveo da postoji više dobrih primjera njemačkih investitora u BiH, ali da se tu pretežno radi o firmama koje su orijentisane na izvoz.

Gavran ističe da BiH ima dobre radnike i da će oni sigurno dobiti zaposlenje, ali da je jedino pitanje hoće li se zaposliti u BiH ili Njemačkoj.

- Njemačka je za razliku od nekih drugih zemalja i te kako svjesna potencijala radnika iz BiH i oni svakako nisu razlog ovako lošeg rejtinga BiH. Ako ostane stanje ovako kakvo jeste, njihovi poslodavci će naše radnike zaposliti u Njemačkoj, a vlasti BiH svojim nečinjenjem, nažalost, tome vrlo kvalitetno doprinose - zaključio je Gavran.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.