Izvor: eKapija | Utorak, 23.04.2019.| 11:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Istočna Hercegovina ubuduće pokrivena sa 30 automatskih protivgradnih stanica

Trebinje
Područje istočne Hercegovine ubuduće će biti pokriveno sa 30 automatskih protivgradnih stanica koje će tokom ove godine biti spremne za prvo dejstvovanje, rekao je direktor Protivgradne preventive Republike Srpske Tihomir Dejanović, a prenosi Hercegovina press.

Dejanović je, nakon obilaska novoizgrađenog regionalnog protivgradnog centra u Dražin Dolu kod Trebinja, istakao da će se iz ovog centra rukovoditi sa svim protivgradnim jedinicama na području Hercegovine.

- Ovaj regionalni centar preuzeće ulogu rukovođenja čim se završi obuka kadrova, a do tada će se protivgradnim stanicama rukovoditi iz glavnog centra koji se nalazi kod Gradiške - naveo je Dejanović.

Na području Trebinja instalirano je devet od deset protivgradnih stanica, dok su na području Ljubinja aktivne tri, a do kraja godine biće postavljeno svih 30 protivgradnih stanica.

Prema Dejanovićevim riječima, na raspolaganju regionalnom centru u Trebinju je i magacin ubojitih sredstava, koji će, osim za protivgradnu zaštitu, biti korišćen i za skladištenje deminiranih sredsatva Republičke uprave Civilne zaštite.

Dejanović je rekao da će u narednom periodu biti izvršen tehnički i prijem magacina od Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega će on biti stavljen u funkciju.

Vlada Republike Srpske izdvojila je tokom petogodišnjeg perioda oko 25 mil KM za protivgradnu zaštitu, gdje su nabavljena dva meteorološka radara, izgrađeno 218 od 230 planiranih automatskih protivgradnih stanica i izgrađen regionalni centar u Trebinju, a biće izgrađen i isti centar u Bijeljini.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.