Izvor: eKapija | Utorak, 23.04.2019.| 11:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren Jahorina ekonomski forum - RS otvorena za sve kvalitetne inicijative

Ilustracija (Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Na Jahorini je danas, 23. aprila, otvoren dvodnevni Jahorina ekonomski forum pod nazivom Ekonomija novog doba – inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja.

Forum je otvorio izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac, a uvodno obraćanje održala je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Grabovac je tom prilikom istakao da tema ovog foruma – Ekonomija novog doba – inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja izabrana zbog njenog značaja za razvoj ekonomije.

Istakao je da je četvrta industrijska revolucija uveliko počela, a da domaće snage i zemlje regiona moraju odvojiti dodatnu energiju da bi uhvatili korak sa razvijenim zemljama.

Grabovac je dodao da se to odnosi na promjene načina poslovanja, obrazovanja, promjene u svim sferama života, a da razmišljanja donosioca odluka moraju ići u tom pravcu.

- Kreiranje društva baziranog na inovacijama i znanju predstavlja jedinu moguću opciju - istakao je Grabovac, dodavši da raduje što nosioci vlasti u Republici Srpskoj prepoznaju značaj ove teme.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da je Srpska otvorena za sve vrste kvalitetnih inicijativa, izrazivši uvjerenje da će i ovaj forum dati odgovore na određene dileme i izazove.

- Ovaj forum odlična je prilika da se suočimo sa teškim pitanjima za budućnost Republike Srpske i cijelog regiona, da razmijenimo primjere dobre prakse i da jedni drugima pomognemo u procesu prilagođavanja - istakla je Cvijanović na otvaranju dvodnevnog foruma.

Ona je ocijenila da je najbolji način za razvoj privrede i povećanje stope zaposlenosti proboj na inostrana tržišta, a osnovni preduslov za to je stvaranje inovativnih i kvalitetnih proizvoda.

- Moramo korigovati naš odnos prema razvoju i u tom smislu svi moramo da se prilagođavamo. Obrazovni sektor mora inovirati svoj pristup. Poslovni sektor mora pratiti trendove koji su često zahtijevaju korjenite promjene. Javna administracija i regulatorne agencije moraju blisko sarađivati sa različitim sektorima kako bi pravovremeno razumjeli promjene i pravile podsticajan institucionalni okvir za razvoj - istakla je Cvijanović, saopšteno je na sajtu SWOT-a.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.