NavMenu

Pomoću mobilne aplikacije do najjeftinijeg goriva u FBiH

Izvor: Indikator Utorak, 23.04.2019. 14:09
Komentari
Podeli
(Foto: VGstockstudio/shutterstock.com)
Vlada FBiH je usvojila informacija o provođenju Projekta elektronskog vođenja obavještenja o promjeni cijena i marži na benzin.

Federalno ministarstvo trgovine se krajem 2018. opredijelilo za izradu Projekta elektronskog vođenja obavještenja o promjeni cijena i marži s ciljem digitalizacije postupka vođenja evidencije OPC i OPM obrazaca i sinhronizacije datoteke veb aplikacije sa odgovarajućom mobilnom aplikacijom, koja je sastavljena iz dvije komponente – veb i mobilne.

Veb aplikacija podrazumijeva postupak registracije privrednih subjekata i unos osnovnih podataka o benzinskoj pumpi, prijavu važećih maloprodajnih cijena i marži i svake njihove naredne promjene.

Benzinske pumpe putem veb aplikacije mogu mijenjati cijene isključivo jednom u toku dana i ta mogućnost ostavlja prodavcima dovoljno prostora da brže reagiraju na cjenovne promjene, što, u konačnici, treba pospješiti tržišnu utakmicu i jačati konkurenciju.

Federalno ministarstvo trgovine ima potpun pristup bazi podataka veb aplikacije, a pristup ovoj aplikaciji benzinskim pumpama je ograničen i odnosi se na prijave cijena i marži. Pristup ovoj veb aplikaciji ima i tržišna inspekcija.

Mobilna aplikacija će biti u funkciji mjesec dana nakon početka primjene veb aplikacije i moći će je koristiti svi potrošači preko svojih mobilnih uređaja. Putem ponuđenog pregleda, mobilna aplikacija će potrošačima omogućiti uvid u popis svih benzinskih pumpi u Federaciji BiH (po GPS signalu u krugu od 20 kilometara).


Daljim filtriranjem podataka, aplikacija će za odabranu lokaciju (općina, grad) izraditi pregled vrsta naftnih derivata i njihovih cijena, zatim posebno istaknuti pregled najnižih cijena na lokalitetu i omogućiti druge relevantne informacije (radno vrijeme i sl).

Federalno ministarstvo trgovine implementacijom Projekta nastoji podstaći tržišnu utakmicu u oblasti maloprodaje naftnih derivata, zaštiti interese potrošača i olakšati rad kontrolnih organa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.