Izvor: Indikator | Utorak, 23.04.2019.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Skoro 10% ukupne imovine EU u vlasništvu Kineza

(Foto: Meder Lorant/shutterstock.com)
Evropska unija uvodi nov mehanizam za screening stranih investicija, a vjeruje se da je to potaknuto zagriženošću za ekonomskim ambicijama Kine na Starom kontinentu.

Prema izvještaju Evropske komisije, jedna trećina ukupne aktive Evropske unije je u rukama stranih kompanija, a 9,5% evropskih kompanija ima vlasnike sa sjedištem u Kini, Hong Kongu ili Makau.

U poređenju sa 2007. godinom, kada je taj procenat iznosio samo 2,5%, ovo je značajan porast, iako je u kineskim rukama i dalje relativno mali procenat evropskih preduzeća, navodi se u izvještaju BBC-a.

Kineske investicije u Evropi dostigle su vrhunac 2016. godine, kada je ukupna vrijednost iznosila 37,2 mlrd EUR. Nakon toga, došlo je do zastoja.

- To je uglavnom rezultat strožije kontrole kapitala koji dolazi iz Kine, ali i promjena u globalnoj političkoj klimi kada su u pitanju kineske investicije - izjavila je za BBC Agata Krauts iz grupe Rodij.

Od 2000. do 2018. godine, Kinezi su najviše investirali u najveće evropske ekonomije, kao što su Britanija, Njemačka, Italija i Francuska. Top 10 lista uključuje Holandiju, Finsku, Švedsku, Portugal, Španiju i Irsku.

Prema prošlogodišnjoj analizi Bloomberga, Kinezi posjeduju imovinu ili imaju udio u četiri evropska aerodroma, šest luka i 13 fudbalskih klubova.

Kinezi sprovode novi veliki program pod nazivom Put svile, poznat i kao inicijativa "Jedan pojas, jedan put", putem kojeg Kinezi planiraju da ulože veliki novac u evropsku infrastrukturu, kako bi ojačali trgovinske veze između Kine i Evrope.

Gotovo sve republike bivše Jugoslavije našle su se na tom putu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.