Izvor: Glas Srpske | Utorak, 23.04.2019.| 08:34
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ArcelorMittal smanjuje proizvodnju i broj radnika u Prijedoru? - Kupovinom ljubijskih rudnika produžio bi se vijek rada

Ilustracija (Foto: Shestakov Dmytro/shutterstock.com)
Kompanija Arcelor Mittal bi u narednih nekoliko dana mogla donijeti odluke koje nisu dobre po grad Prijedor, a to je smanjenje proizvodnje željezne rude u Omarskoj, što bi moglo dovesti i do smanjenja broja radnika, upozorio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Kako tvrdi, osnovni razlog za to su nerazriješeni odnosi između Vlade Republike Srpske i ove kompanije, jer nije došlo do realizacije aukcije za stare rudnike željezne rude u Ljubiji.

- Još jednom molim sve predstavnike Vlade da s Mittalom uspostave odnos, ako nema drugog partnera, da se dalje razvijaju procesi rudarenja u gradu Prijedoru, da se povećava broj zaposlenih radnika, a ne da nam se desi proces umanjenja ili gubitka posla za dio radnika - poručio je Đaković.

Mladen Jelača, direktor Arcelor Mittala, kaže za Nezavisne kako kompanija ozbiljno razmatra svoju strategiju rada, te da će ona uveliko zavisiti od toga kako će se odvijati odnos s Vladom RS. On ne isključuje scenario koji je najavio Đaković, a koji se odnosi na smanjenje proizvodnje i broja radnika.

- Strategija će zavisiti od toga da li ćemo osim rudnika Omarska proizvodnju moći osloniti na rudnike u Ljubiji i Tomašici. Kompanija ima potrebu da razmotri strategiju, jer određene aktivnosti po pitanju privatizacije ne idu onim tempom kojim bi ona željela da se odvijaju - kazao je Jelača.

Inače, Arcelor Mittal i RŽR Ljubija imaju zajedničko preduzeće Arcelor Mittal Prijedor - a koje rudari u rudniku Omarska.

Sa druge strane, RŽR Ljubija ima još svoja dva rudnika, a to su Ljubija i Tomašica, koji godinama nisu u funkciji.

Kupovinom ljubijskih rudnika multinacionalna kompanija produžila bi vijek rudarenja u Prijedoru, budući da je kopovima na kojima sada eksploatiše željezo trajanje ograničeno na još nekoliko godina.

Prema nedavno objavljenom finansijskom izvještaju, preduzeće Rudnici željezne rude (RŽR) Ljubija završilo je prošlu godinu u minusu od skoro 450.000 KM. Godinu ranije, odnosno 2017. godine, imali su dobit od skoro 1,9 mil KM.

Podsjećamo, IRB RS je u novembru prošle godine ponudila na prodaju većinski paket akcija (64,99%) rudnika po početnoj cijeni od 69.020.547 KM preko Banjaluče berze.

Međutim, aukcija održana krajem januara ove godine je poništena jer su u IRB-u ocijenili kako dokumentacija koju su poslali iz kompanije Arcelor Mittal nije validna, dok osim njih drugih ponuda nije ni bilo.

Sa druge strane, iz prijedorskog preduzeća stigla je optužba kako ih je banka spriječila da učestvuju u aukciji.

O novonastaloj situaciji Nezavisne nisu uspjele dobiti mišljenje resornog ministarstva kao ni sindikata u Arcelor Mittalu Prijedor.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.