NavMenu

U Dubrovniku otvoren Muzej crvene istorije

Izvor: Radio 021 Utorak, 23.04.2019. 09:24
Komentari
Podeli
Dubrovnik (Foto: Teodora Brnjoš)Dubrovnik
U Dubrovniku je u subotu, 20. aprila, otvoren Muzej crvene istorije koji sa više od 500 raznovrsnih eksponata iz razdoblja bivše SFRJ na multimedijalan i interaktivan način prikazuje istoriju socijalizma u Hrvatskoj.

Muzej je smješten u prostoru Tvornice ugljenografitnih proizvoda (TUP), prenosi Hina.

Jedan od osnivača muzeja Nino Glavinić istakao je da muzej ne nameće nikakav sud, nego pruža priliku posjetiocu da sam dođe do zaključka uz informacije koje su, kako smatra, prenijete na najobjektivniji način.

- Trend interesa za socijalizam u svijetu je u porastu. Demokratski socijalizam u SAD jača, a nama stiže sve više američkih turista, pa baš iz tog dijela svijeta očekujemo velik interes. Što se tiče domaćih, očekujem da će jedni doći iz nostalgije, drugi iz zabrinutosti, a treći iz znatiželje. Mnoge zanima šta krije muzej, pa se nadam da će nas posjetiti, a ne donositi neprovjerene zaključke - objasnio je Glavinić.


On je rekao da su na tekstovima i istraživanju radili stručnjaci i da je uspostavljena saradnja s nizom hrvatskih i slovenačkih muzeja.

Muzej je, ističe Glavinić, jedinstven u Dubrovniku zbog interaktivnosti sadržaja koji navodi posjetioce da i sami otkriju brojne informacije.

- Pratimo trend svjetskih muzeja, kao što je muzej DDR-a u Njemačkoj. Otkrili smo da ljudi vole muzeje u kojima su aktivni posjetioci. Zato se uz našu aplikaciju dobija sadržaj proširene stvarnosti kao novo iskustvo - rekao je Glavinić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.