NavMenu

Tjestenina Pastai iz Srbije za bolji imunitet i cirkulaciju - Uskoro proizvodi za sportiste i osvajanje tržišta Hrvatske i Rusije

Izvor: eKapija Utorak, 23.04.2019. 14:21
Komentari
Podeli
(Foto: Pastai)
Mada je bila materijalno situirana, imala "dobru" platu i radila na mjestu pomoćnika direktora za razvoj, Ljubica Erkić nije bila zadovoljna - ponestalo joj je inspiracije za rad i poželjela je promjenu.

Iako industrijski inženjer po struci, riješila je da se upusti u proizvodnju tjestenine, koju je do tada pravila samo za porodicu i prijatelje, u kućnim uslovima, po receptu svoje bake.

Tako je 2016. godine u Sremskoj Kamenici osnovana firma Pastai. Ljubica za eKapiju kaže da početak, naravno, nije bio lak.

- Recepte sam imala, ali, tehnologiju proizvodnje testenine na velikim mašinama morala sam da savladam sa tehnolozima i uz pomoć prijatelja koji je u tome već imao određenog iskustva - priča naša sagovornica.

Međutim, nije se pokajala, a i zašto bi, kada njenu tjesteninu hvale čak i Italijani.

- Posle organizacije procesa proizvodnje uslijedilo je otvaranje prvog Pasta Shopa u Srbiji, koji je predstavljao pravi raj za ljubitelje testenina - kaže Ljubica i dodaje da za sada u maloj Pastai proizvodnji rade 4 radnice.

Prema njenim riječima, Pastai testenina je obogaćena povrćem i začinskim biljem i uključuje više od 20 različitih vrsta i oblika tjestenina.

(Foto: Pastai)
- Naši proizvodi su spoj modernog i tradicionalnog. Pastai tjestenina se kuva samo 3 minuta, što pogoduje brzom načinu života. Veoma se lako vari. Većina je bez namirnica životinsjkog porijekla tako da pogoduje osobama koje su vegani i onima koji vode računa o tome šta unose u organizam. Zbog dodatka začinskog bilja bogata je antioksidantnim i antibakterijskim jedinjenjima, a sadrži i dosta proteina, pa jača imunološki sistem, podstiče cirkulaciju krvi i blagotvorno djeluje na rad jetre - navodi Ljubica.

Ona ističe da je Pastai vrlo brzo mapiran na tržištu Srbije, pa i šire, kao inovativno preduzeće koje pravi zdrave proizvode bez aditiva i vještačkih suplemenata, obogaćene sušenim povrćem i začinskim biljem.

- Izlagali smo svoje proizvode i na sajmu u Italiji i oni su bili pozitivno iznenađeni, prije svega načinom pripreme, a onda i izborom ukusa koje smo napravili - ponosna je Ljubica Erkić.

Tu su, navodi, integralna tjestenina od raži, spelte, ječma, prosa, ovsa i integralne pšenice, začinska tjestenina sa peršunom i bosiljkom, majčinom dušicom i nanom, čili papričicama, origanom i ruzmarinom, koprivom, zatim, sviježa tjestenina - ručno rađene raviole sa pršutom i sirom, vrganjima, morskim plodovima, taljatele od sipinog mastila, taljatele od spanaća i kore za lazanje od heljde, a poseban kuriozitet u Pastai asortimanu predstavlja slatka tjestenina od čokolade, vanile, limuna i cimeta.
(Foto: Pastai)
Pastai, kako kaže sagovornica našeg portala, ne teži velikoj produkciji, a proces proizvodnje, u sopstvenom pogonu, jeste ono što Pastai tjestenine izdvaja od drugih.

- Kada smo počeli, imali smo proizvodni kapacitet od 6 tona na mjesečnom nivou. Prošle godine smo kupili još mašina i na taj način povećali kapacitet na 20 tona. Cilj nam je da na buduće upite i potražnju tržišta odgovaramo na način da kupujemo mašine koje odgovaraju upravo takvom načinu proizvodnje - da zadržimo šmek rada na "manjim" mašinama na kojima ne postoji način da napravite identičan proizvod, jer se tako i pored recepture, dosta radi po "osjećaju", a upravo taj "osećaj" upravo naši kupci najviše cijene - ističe Ljubica Erkić.

(Foto: Pastai)
Ona objašnjava da se u procesu proizvodnje Pastai tjestenine razlikuju dva tehnološka procesa - prvi je rad na ekstruderu i komorama za sušenje, a drugi je potpuno ručno rađena testenina. Sa kvalitetom proizvoda, kako kaže, nema kompromisa.

- Pravilo je da tjestenina koja ne zadovoljava zacrtane standarde ne izađe iz našeg pogona. Implementirali smo HACCP sertifikat, a u procesu smo dobijanja i ISO 22000 standarda, što će nam omogućiti da još više podignemo kvalitet proizvoda i poboljšamo način izrade.

Pastai tjestenina pravi se isključivo od domaćih sirovina. Domaće brašno je, ističe Ljubica, mekše od italijanskog, pa je krajnji proizvod potpuno drugačiji od proizvoda na koje su kupci navikli.

- Još kad u to dodate povrće i začinsko bilje, on se zaista drugačije priprema. Dosta vremena nam je trebalo da naučimo naše kupce kako se takva tjestenina priprema, ali danas imamo vjerne kupce koji nam se rado vraćaju - priča naša sagovornica.

Ona dodaje da je u potrazi za jednom vrstom brašna koje je deficitarno u Srbiji. U pitanju je durum krupica koja se uglavnom uvozi, a za proizvodnju joj je trenutno potrebno i kvalitetnije laneno i pirinčano brašno.
(Foto: Pastai)
Na pitanje gdje se Pastai proizvodi mogu pronaći, Ljubica ističe da su za samo dvije i po godine uspeli da se nađu na policama Maxija, Tempa, Mercatora, Idea i Roda mega marketa, kao i Univerexporta.

- Osim toga, drugi bitan kanal plasmana naših proizvoda jeste sektor zdrave hrane. U toj oblasti sarađujemo sa distributerom koji nam pronalazi nove kupce i dostavlja robu do krajnjeg kupca. Ovakav vid saradnje nam izuzetno odgovara jer umanjuje logističke i distributivne troškove koji često za preduzeća u razvoju predstavljaju veliki problem. Sarađujemo i sa HORECA sektorom, pa snabdijevamo i ekskluzivne hotele i restorane kao što su Crown Plaza, Park, restorane Piknik, Korzo, Petrus, Nacionalna klasa, Spot, Tri petice, Maska, Piato i drugi - navodi ona.

A s obzirom na to da je Pastai relativno zaokružio tržište Srbije, plan za ovu godinu, po riječima Ljubice Erkić, je i izlazak na inostrano tržište.

- Trenutno smo u pregovorima sa distributerom iz Rusije, kao i sa najvećim duistributerom u Hrvatskoj, tako da vjerujem da će se Pastai tjestenina naći u svim bolje snabdijevenim marketima, kako na hrvatskim ostrvima i primorju, tako i u kontinentalnom dijelu zemlje - ističe Ljubica i dodaje da se radi i na aktiviranju online prodavnice za srpsko i ino tržište, kao i na lansiranju dva nova proizvoda.

- Već smo u izradi recepture za nova dva potpuno inovativna proizvoda za koja ćemo uraditi drugačije pakovanje i vizuelni identitet, a biće namijenjeni sportistima i zadovoljavanju njihovih nutritivnih potreba - zaključuje sagovornica našeg portala.

Branislava Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Agro

Izdanci hmelja prodaju se po cijeni od 1.000 EUR za kilogram

Izdanci hmelja vrlo su osjetljivi, teško se čuvaju duže vrijeme, brzo venu zbog čega se moraju konzumirati odmah nakon berbe jer je svježina ključna za njihov okus. Hmelj (Humulus lupulus L.) je u prirodi samonikla biljka koja raste na vlažnim mjestima, uz rubove šuma gdje se penje po grmlju i stablima, šikarama i živicama, uz rijeke i potoke. Podsjeća na divlje šparoge Njegovi izdanci podsjećaju na divlje šparoge i vrlo su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.