Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 22.04.2019.| 14:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vina Nuić i manastira Tvrdoš prezentovana u Japanu

(Foto: Refat/shutterstock.com)
I ove godine, kao i prethodnih godina, vina iz Bosne i Hercegovine, i to Vranac 2015 vinarije manastira Tvrdoš i Posip 2015 ljubuške vinarije Nuić predstavljeni su na 95. Sajmu likera i sira koji je održan od 10. do 16. aprila u Tokiju. Više od 1.000 vrsta vina iz 28 zemalja svijeta su bila prezentirana i prodavana na najvećem sajmu vina u Japanu. Tokom sedmodnevne manifestacije prodato je oko 25.000 boca vina, saopšteno je danas iz FIPA-e.

Predstavnik FIPA-e u Japanu, Shigehiko Nishihama, učestvovao je na sajmu prezentirajući vina iz BiH direktno japanskim potrošačima.

Od januara 2014. godine, BiH je po prvi put počela izvoziti vino u Japan. Japanska uvozna kompanija M&P Corporation iz Tokija odlučila je te godine početi uvoz iz dvije vinarije - Vinogradi Nuić i manastir Tvrdoš.

Potrošači japanskog tržišta zadovoljni su visokim kvalitetom bosansko-hercegovačkog vina i uživali su u degustaciji vranca i pošipa.

Na ovom sajmu nije prodavano vino lokalnih autohtonih sorti grožđa poput blatine i žilavke, ali se M&P Corporation i dalje bavi uvozom ove dvije vrste, jer su blatina i žilavka već postale popularne i dobro prihvaćene u Japanu.

Osim prezentacije vina, Nishihama je predstavio japanskim posjetiteljima kulturu i turizam BiH.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.