Izvor: Glas Srpske | Ponedjeljak, 22.04.2019.| 12:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ribolov, zip lajn i vožnja brodićima novi aduti Višegrada - Grad želi razvijati turizam na vodi

(Foto: nevenm/shutterstock.com)
U Višegradu je, osim turističkih i istorijskih znamenitosti, sve više popularan turizam na vodi, a ove godine formirano je i Udruženje brodara koje pruža usluge vožnje turističkim brodovima po rijeci Drini.

Najpopularniji su vožnje turističkim brodićima, ribarstvo i ekstremni sport zip-lajn.

Predsjednik Udruženja brodara Višegrad na Drini Davor Radović kaže da je svake godine sve više plovila, kako domaćih, tako i ljudi sa strane koji žele da obiđu kanjon i prođu ispod ćuprije. On je ocijenio da se turizam na vodi sve više razvija.

Radović je istakao da je cilj Udruženja da sva plovila budu registrovana i da imaju kompletnu opremu za spasavanje.

- Kao Udruženje pokrenuli smo inicijative za razvoj raznih projekata i manifestacija koje će obezbijediti i reklamirati turizam na vodi - istakao je Radović.

Predsjednik Ribarskog udruženja Drinska jezera Aleksandar Kojić rekao je da je Drina jedna od najljepših rijeka u okruženju i na Balkanu.

- Jedna od bogatijih rijeka ribljim fondom, tako da svi treba da se uključimo da zaštitimo Drinu i njeno priobalje - dodao je Kojić.

Direktor Turističke organizacije Višegrad Olivera Todorović istakla je da je obaveza Turističke organizacije da boravak u ovoj opštini turistima učini sadržajnijim i ljepšim.

- Ove godine formirano je i Udruženje brodara koje pruža usluge vožnje turističkim brodovima po Drini, koja je u ljetnjim mjesecima nešto naročito i poseban je doživljaj u Višegradu. Osim toga, za one malo hrabrije, prošle godine počeo je sa radom zip-lajn kojim se Drina prelazi na atraktivan, adrenalinski način - navela je Todorović.

Ona je napomenula da u ovoj godini očekuju povećan broj turista.

- Prema broju do sada registrovanih privatnih smještaja, ugostiteljska ponuda je proširena, očekujemo povećan broj turista, a možemo vidjeti i više prodavaca suvenira - rekla je Kojić.

Opština Višegrad je sa Turističkom organizacijom dodijelila jednoobrazne prodajne objekte tako da prodavci suvenira proširuju ponudu.

- Kako oni kažu, za svakog ima po nešto, a uspomena iz Višegrada je potrebna da se sjete boravka u gradu opjevanom u pjesmama - istakla je Todorović.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.