Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 22.04.2019.| 09:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Švajcarski čokoladni gigant Barry Callebaut u Srbiji planira otvoriti centar za istraživanje i razvoj

(Foto: seyephoto/shutterstock.com )
Kompanija Barry Callebaut, vodeći svjetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, otvoriće do 2021. godine u Novom Sadu prvu i najmoderniju fabriku čokolade u jugoistočnoj Evropi.

Planirano je da fabrika u početku ima kapacitet od 50.000 tona proizvoda godišnje i da uposli 100 radnika. Takođe u planu je i izgradnja inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije. Iz kompanije za eKapiju poručuju da je blizina prestižnog Univerziteta u Novom Sadu jedan od najznačajnijih faktora za njihov rad, s obzirom na to da akcenat stavljaju na zapošljavaje visokoobrazovanog kadra i talentovanih ljudi.

Iako je kompanija Barry Callebaut mahom nepoznata javnosti u Srbiji, njihove sirovine nalaze su u svakoj četvrtoj čokoladi, a njihovi klijenti su najpoznatiji svjetski konditori.

Kompanija Barry Callebaut osnovana je 1996. godine spajanjem belgijske Callebaut i francuske kompanije Cacao Barry, a sjedište je u Cirihu. Imaju fabrike u više od 30 zemalja, u kojima zapošljavaju oko 11.500 ljudi.

- Naši zaposleni su naša najveća vrednost. Kao jedan od lidera u svom sektoru, postavljamo ne samo najviše standarde za svoje proizvode, već i radno okruženje, razvoj zaposlenih, obuku i dugoročne programe održivosti - rekao je za Novosti regionalni predsednik kompanije Masimo Garvalja.

Iz kompanije napominju da akcenat stavljaju na razvoj, inovacije i nove tehnologije.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu kompanije, integracijom sa kompanijom Petra Foods u junu 2013. godine, kompanija je postala najveći proizvođač čokolade i kakao proizvoda.

Fabrike između ostalog postoje u Kini, Rusiji, širom SAD, Španiji, Meksiku, Brazilu i Turskoj, a postrojenje u Novom Sadu prvo je u čitavoj jugoistočnoj Evropi.

- Fabrika će predstavljati regionalni centar iz kog će Barry Callebaut snabdijevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope koja bilježe veliki rast - rekao je Antoan Desent Afrik, generalni direktor Barry Callebaut grupe uoči potpisivanja Memoranduma o razumijevanju sa Vladom Srbije i gradom Novim Sadom.

Regionalni predsednik kompanije Masimo Garvalja kaže da je izgradnja njihove 61. fabrike u svijetu, u skladu sa strategijom te kompanije.

- Kroz geografsko širenje zauzimamo poziciju u regionu i dopunjavamo svoju mrežu nabavke. To nam omogućava da budemo bliže kupcima i da im nudimo visokokvalitetne čokoladne proizvode - kaže Garvalja.

On je rekao da će fabrika proizvoditi širok asortiman čokolada, smesa i čokoladnih punjenja.

Predviđeno je da ukupan obim investicije u Srbiji tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 mil EUR (56,7 miliona švajcarskih franaka), navela je kompanija.

Prvi na svijetu lansirali crvenu čokoladu

U septembru 2017. godine, kompanija je u Šangaju premijerno predstavila prvu novu vrstu čokolade u posljednjih 80 godina - crvenu čokoladu. Rubi čokolada, kako je nazvana, četvrta je vrsta čokolade poslije mlečne, crne i bijele.

Predstavnici švajcarskog giganta objasnili su da su u proizvodnji korišćena zrna kakaoa boje rubina u kombinaciji sa bobičastim voćem.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.