NavMenu

Sarajka Sanja Lopar jedina žena koja proizvodi cigare u Evropi - Kubanske cigare kompanije Lopar International kompletno ručno izrađene

Izvor: Klix Nedjelja, 21.04.2019. 10:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: marcin jucha/shutterstock.com)Ilustracija
Sanja Lopar je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih Sarajki. Njen brend oduševio je sve ljubitelje dobrih cigara. Svoje kubanske cigare nazvala je po svoja dva omiljena grada, rodnom Sarajevu i Ženevi u kojoj trenutno živi.

Njena kompanija Lopar International nadaleko je poznata po proizvodnji luksuznih kubanskih cigara, a kako kaže, njene cigare su sve ono što je ona zapravo. U njih je pretočila svu svoju energičnost, karizmu i složenost.

- Cijela kolekcija Lopar International ima pet modela: Wide Churchill, Toro, Robusto, Corona i mala Corona. Cijela kolekcija je izrađena od najboljih listova duhana iz Kube, Nikaragve, Dominikanske Republike, Perua, Hondurasa i Ekvadora - započinje svoju priču Sanja Lopar.

Ove cigare su vrlo ekskluzivne i kompletno su ručno izrađene. Prodaju se samo u limitiranim edicijama.

- Moje cigare ne podliježu procesu fumigacije, nego jednom dužem procesu 78-satnog dubokog zamrzavanja kako bi se uništile eventualne larve koje se začnu na stabljikama duhana. Cigare su potpuno prirodne i bez ikakvih hekmijskih dodataka ili pojačivača okusa ili mirisa. Cijene ovih cigara kreću se od 17 do 20 EUR kada se kupuju kod nas direktno, a na ekskluzivnim mjestima poput Palace hotela idu i do 80 EUR po komadu - kazala je Sanja i dodala da se ove cigare ne mogu kupiti u Bosni i Hercegovini, ali da ima privatnu klijentelu koja ih konzumira.

Ova bivša novinarka, koja je jedina žena u Evropi koja se bavi proizvodnjom cigara, svoju prvu cigaru kojoj je dala ime Sarajevo napravila je 2007. godine.

- Do tada sam imala pet-šest godina iskustva u pušenju cigara. Tih prvih nekoliko godina pokušavala sam pronaći "svoju" cigaru, onu koju ću moći izdegustirati do kraja, a ne svaki put ostaviti trećinu nedovršenu, jer je baš taj treći dio cigare momenat kad se ona počinje degradirati. Pretpostavila sam da je to tehnološki moguće izvesti. Imala sam i sreću, u toj mojoj ludoj zamisli, da sretnem kubanca Josuea Morena koji je tada s porodicom živio u Ženevi. On mi je pomogao u ostvarenju tog cilja. Imala sam i nesebičnu podršku mog supruga koji je uveliko zaslužan za ovaj uspjeh - kazala je Lopar i dodala kako joj je trebalo dvije godine da dobije svoju prvu cigaru.


Ova cigara bila je namijenjena isključivo za ličnu konzumaciju. Ime svojoj prvoj cigari dala je po rodnom gradu.

- Ne znam zašto sam je posvetila Sarajevu. Valjda zato što sam se tu rodila, zato što ti Sarajevo uđe u krvotok kada se tu rodiš. Sarajevo je specifikum i drugačije je od bilo kojeg drugog grada na svijetu. Pa eto, i moja cigara je upravo takva, drugačija, jedinstvena i nezaboravna - rekla je Lopar.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.