Izvor: Klix | Nedjelja, 21.04.2019.| 10:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sarajka Sanja Lopar jedina žena koja proizvodi cigare u Evropi - Kubanske cigare kompanije Lopar International kompletno ručno izrađene

Ilustracija (Foto: marcin jucha/shutterstock.com)
Sanja Lopar je jedna od najpoznatijih i najuspješnijih Sarajki. Njen brend oduševio je sve ljubitelje dobrih cigara. Svoje kubanske cigare nazvala je po svoja dva omiljena grada, rodnom Sarajevu i Ženevi u kojoj trenutno živi.

Njena kompanija Lopar International nadaleko je poznata po proizvodnji luksuznih kubanskih cigara, a kako kaže, njene cigare su sve ono što je ona zapravo. U njih je pretočila svu svoju energičnost, karizmu i složenost.

- Cijela kolekcija Lopar International ima pet modela: Wide Churchill, Toro, Robusto, Corona i mala Corona. Cijela kolekcija je izrađena od najboljih listova duhana iz Kube, Nikaragve, Dominikanske Republike, Perua, Hondurasa i Ekvadora - započinje svoju priču Sanja Lopar.

Ove cigare su vrlo ekskluzivne i kompletno su ručno izrađene. Prodaju se samo u limitiranim edicijama.

- Moje cigare ne podliježu procesu fumigacije, nego jednom dužem procesu 78-satnog dubokog zamrzavanja kako bi se uništile eventualne larve koje se začnu na stabljikama duhana. Cigare su potpuno prirodne i bez ikakvih hekmijskih dodataka ili pojačivača okusa ili mirisa. Cijene ovih cigara kreću se od 17 do 20 EUR kada se kupuju kod nas direktno, a na ekskluzivnim mjestima poput Palace hotela idu i do 80 EUR po komadu - kazala je Sanja i dodala da se ove cigare ne mogu kupiti u Bosni i Hercegovini, ali da ima privatnu klijentelu koja ih konzumira.

Ova bivša novinarka, koja je jedina žena u Evropi koja se bavi proizvodnjom cigara, svoju prvu cigaru kojoj je dala ime Sarajevo napravila je 2007. godine.

- Do tada sam imala pet-šest godina iskustva u pušenju cigara. Tih prvih nekoliko godina pokušavala sam pronaći "svoju" cigaru, onu koju ću moći izdegustirati do kraja, a ne svaki put ostaviti trećinu nedovršenu, jer je baš taj treći dio cigare momenat kad se ona počinje degradirati. Pretpostavila sam da je to tehnološki moguće izvesti. Imala sam i sreću, u toj mojoj ludoj zamisli, da sretnem kubanca Josuea Morena koji je tada s porodicom živio u Ženevi. On mi je pomogao u ostvarenju tog cilja. Imala sam i nesebičnu podršku mog supruga koji je uveliko zaslužan za ovaj uspjeh - kazala je Lopar i dodala kako joj je trebalo dvije godine da dobije svoju prvu cigaru.

Ova cigara bila je namijenjena isključivo za ličnu konzumaciju. Ime svojoj prvoj cigari dala je po rodnom gradu.

- Ne znam zašto sam je posvetila Sarajevu. Valjda zato što sam se tu rodila, zato što ti Sarajevo uđe u krvotok kada se tu rodiš. Sarajevo je specifikum i drugačije je od bilo kojeg drugog grada na svijetu. Pa eto, i moja cigara je upravo takva, drugačija, jedinstvena i nezaboravna - rekla je Lopar.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.