NavMenu

Propale firme u RS duguju 179 mil KM - Potreban otpis nenaplativih potraživanja radi stvarnog stanja dužnika Poreske uprave

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 21.04.2019. 11:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)Ilustracija
Preduzeća u stečaju i likvidaciji duguju više od 179 mil KM Poreskoj upravi Republike Srpske, a prvo mjesto na listi dužnika zauzela je Fabrika glinice Birač iz Zvornika sa dugom koji je premašio 33 mil KM.

U vrhu liste tih dužnika nalaze se i preduzeće Dobojputevi iz Doboja sa dugom većim od 11 mil KM, Neimarstvo Trebinje koje duguje više od sedam miliona, Jelšingrad Banjaluka sa dugom većim od šest miliona i Rudnik olova i cinka Sase Srebrenica sa dugom nešto većim od 5 mil KM.

U Poreskoj upravi navode za Glas Srpske da se od ukupnog iznosa potraživanja od poreskih obveznika u stečaju i likvidaciji na potraživanja u stečaju odnosi nešto više od 167 mil KM.

- Prijavljena potraživanja poreskih obveznika u postupku likvidacije iznose 9,65 mil KM, od čega na likvidacije pokrenute po službenoj dužnosti od strane suda otpada nešto više od 5 mil KM - naveli su u Poreskoj upravi RS.

Ističu da je ova uprava, od osnivanja do danas, podnijela oko 50 zahtjeva radi utvrđivanja uslova za pokretanje stečajnog postupka.

- Trenutno je u toku 220 stečajnih postupaka i 340 likvidacionih, od čega je 248 pokrenuo sud po službenoj dužnosti - naveli su u Poreskoj upravi.

Poslodavci ističu da je među preduzećima u stečaju koja se nalaze na listi dužnika Poreske uprave najviše onih iz realnog sektora.

- Uglavnom je riječ o preduzećima koja su proizvod loše privatizacije i to su dugovi koji su stari 15 ili 20 godina. Tražili smo način da se ti dugovi otpišu da bismo mogli pratiti šta se stvarno dešava, jer ti dugovi proizvode kamate koje rastu i povećavaju ukupan iznos duga - rekao je član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Ekonomisti kažu da je teško očekivati da dugovi koji su se gomilali godinama budu uskoro izmireni.


- To su dugovi koji se provlače godinama i koji će vjerovatno na kraju ostati nenaplaćeni. Takva situacija na neki način iskrivljuje sliku trenutnih potraživanja i stanja u privredi. Smatram da bi te dugove, nastale prije nekoliko godina, pa i decenija trebalo otpisati, a da se kao potraživanja vode iznosi koji su evidentni da se mogu naplatiti. Potraživanja od preduzeća koja se vode u stečaju, koja nemaju nikakvu imovinu, biće veoma teško naplatiti - rekao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković.

Reprogram

Predrag Duduković ističe da je najvjerovatnije da će ti najveći dužnici nastaviti samo da akumuliraju dug.

- Firme koje traže reprogram uglavnom imaju neki plan kako da kroz reprogram izmire obaveze, ali je problem u tome što se uz reprogram moraju plaćati i tekuće obaveze, a realno mali je broj preduzeća među dužnicima koja to mogu iznijeti - istakao je Duduković.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.