NavMenu

Inovativni proizvodi od vojvođanskih tartufa - TRUFF TRUFF osvaja i svjetsko tržište

Izvor: eKapija Subota, 20.04.2019. 10:23
Komentari
Podeli
(Foto: TRUFF TRUFF)
Za Sanju Melkus i Violetu Ivković, dve drugarice sa hora, priča o tartufima započela je prije nešto više od devet godina. Prva saznanja o o tartufima u Srbiji, insiprisala su ove Vojvođanke da spoje ljubav prema prirodi sa uživajem u ovom delikatesu.

Posle eksperimentisanja u sopstvenoj kuhinji, došla je i ideja da svoje specijalitete predstave široj javnosti. Tako su u jesen 2017. registrovale malu porodičnu firmu TRUFF TRUFF, a prva javna promocija njihovih proizvoda od domaćih tartufa bila je na drugom novosadskom Noćnom marketu na Ribljoj pijaci.

Kako za eKapiju kaže Sanja Melkus, jedna od vlasnica ove novosadske firme, TRUFF TRUFF funkcioniše kao jedna porodica i na tim temeljima gradi svoj brend.

- U kreiranju novih ukusa uvijek se vodimo ličnim mišljenjem. Ono što mi volimo da jedemo sa tartufima, nalazi se i u našim teglicama. To su prije svega inovativni proizvodi, namenjeni stvarnim ljubiteljima gurmanluka, u kojima kombinujemo prirodom povezane stvari. Tu su Crni tartufi u ljutoj uljanoj marinadi, pomorandža sa tartufima, blagi slatki preliv za slane kombinacije - sa sirevima, mesom ili povrćem... – izdvaja Sanja neke od ukupno 10 proizvoda u asortimanu.

(Foto: TRUFF TRUFF)
Ne možemo da ne pomenemo i proizvode od crnih tartufa sa tahinijem, sa humusom, zatim karpaćo od crnih tartufa sa začinima, morsku so sa komadićima tartufa i ekstradevičansko maslinovo ulje sa prirodnom aromom crnog tartufa.

Svi ovi proizvodi su, podvlači naša sagovornica, 100% prirodni.

- U svijetu proizvoda od tartufa velika je nauka zadržati prirodni miris tartufa, pa se u toj borbi gotovo uvijek koriste i ne baš tako prirodni dodaci. Vještački dobijen miris tartufa je najčešći dodatak ovim proizvodima. Njime se dobija veliki intenzitet mirisa, koji podsjeća na pravi miris sviježeg tartufa, a njegova hemijska formula je veoma bliska naftnom petroleju. U deklaraciji proizvoda nećete naći ovaj sastojak, ali možete pretpostaviti njegovo prisustvo u naglašenom postotku tartufa od 2-5%, kao i u njegovom zagušujućem mirisu kad otvorite proizvod – navodi Sanja Melkus.

U proizvodima firme TRUFF TRUFF, sa druge strane, nalazi se veliki postotak tartufa, visokokvalitetno ekstradjevičansko maslinovo ulje i domaći sastojci provjerenog porijekla. Svi proizvodi su, ističe Sanja, veganski, bez aditiva i konzervansa.

U ovoj firmi se, po riječima sagovornice našeg portala, veći dio posla obavlja ručno, što proizvodu daje dodatni kvalitet.

- Naravno, zbog dugotrajnosti proizvoda, jedan dio u proizvodnji se obavlja mašinski, kao što je na primer proces pasterizacije – dodaje ona.

Sanja ističe da su i za ovaj posao, kao i za svaki drugi, najbitniji ljubav i dobra energija, što se i te kako oseća i u krajnjem proizvodu.

Naravno, dodaje, važan je i ekonomski momenat, a posao sa tartufima je svakako isplativ, jer je u pitanju specifičan proizvod, pri čemu je TRUFF TRUFF i među rijetkim firmama u Srbiji koje se bave ovom vrstom proizvodnje.

Na pitanje gdje nabavljaju tartufe za svoje proizvode, Sanja odgovara da je Srbija izuzetno bogata tartufima.

- Najčešće se pronalaze u šumama čija zemlja ima posebnu vlažnost i kiselost. Naš tartuf se veoma lako prodaje na inostranom tržištu zbog svog izvanrednog kvaliteta, prije svega. Malo je tužno što se u Italiji, Francuskoj i Hrvatskoj o njemu govori kao o domaćem, a ne o srpskom tartufu. Nisam sugirna ko je odgovoran za ovo, ali bih voljela da se o našim tartufima govori na način koji zaslužuju – kaže Sanja Melkus.

Ona dodaje da Vojvodina ima posebno mjesto u priči o tartufima.

- Njeni tartufi pominju se u kuhinjama bečkih careva još od 18.vijeka. To su najkvalitetniji i najveći komadi ove gljive, koji na svjetskom tržištu dostiže cijene od preko 10.000 EUR po kilogramu. Upravo zbog ovih referenci, u opisu naših proizvoda stoji odrednica "vojvođanski tartuf" – navodi naša sagovornica.

Sanja Melkus i Violeta Ivković sa svojim psima tragačima (Foto: TRUFF TRUFF)Sanja Melkus i Violeta Ivković sa svojim psima tragačima

Posebno ističe da u svom poslu TRUFF TRUFF ima i vjerne pomagače - pse tragače rase Lagotto Romagnolo.

- Riječ je o autohtonoj italijanskoj rasi pasa koje većina naziva tartufarskim psima. To su veoma pametni, privrženi i radni psi, uz koje morate da volite i cijenite prirodu. Sa njima u šetnji kroz šumu, osim tartufa nalazimo i bijeg od gradske vreve i blisku povezanost čoveka i prirode – navodi Sanja.

Prema riječima naše sagovornice, od tartufa je teže pronaći adekvatnu ambalažu za proizvode.

- Na samom početku stvaranja brenda mislili smo da je najveći izazov napraviti dobar proizvod. Međutim, veći problem bilo je naći kvalitetnu i dobru ambalažu. Muku smo mučile dok nismo pronašle ono sto nam odgovora prema karakteristikama stakla i poklopaca, a trenutno smo u razgovoru sa dobavljačem za specifične poklopce za naš uljani program – govori ona.

Proizvodi firme TRUFF TRUFF pronašli su svoje mjesto u petnaestak prodavnica u Beogradu i u Novom Sadu..

B. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.