Izvor: Capital | Petak, 19.04.2019.| 14:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vitinka kupila Vitaminku - Zvornička kompanija dobija udio od 76,6%

Ilustracija (Foto: monticello/shutterstock.com)
Predstavnici kompanija Vitinka i Vitaminka postigli su dogovor da zvornička firma kupi većinski dio banjalučke fabrike za preradu voća i povrća, a cijeli posao trebalo bi da bude završen u idućim danima preuzimanjem paketa akcija na Banjalučkoj berzi, saznaje portal Capital.

Naime, Vitinka će preuzeti udio od 76,6% koji KREIS-Industriehandel AG, odnosno Ilija Sirovina, ima u Vitaminci.

Vitinka planira da izmiri obaveze Vitaminke, te da proširi proizvodnju u djelatnosti bezalkoholnih pića, odnosno proizvodnje sokova.

Vitaminka se bavi preradom voća i povrća, ima kiseli i slatki program, kao i voćne sokove i sirupe. Izvozi na tržište Evropske unije i Amerike.

O prodaji Vitaminke bilo je riječi i prije 13 godina kada je pominjano da bi je mogla kupiti Podravka. Kao zainteresovani za banjalučku fabriku pominjani su i slovenačka Droga Kolinska, švajcarski Nestle te jedan austrijski fond. Za Vitaminku je zainteresovan bio i Rodoljub Drašković, predsjednik kompanije Swissilon Takovo.

Koliko će Vitinka platiti za većinski udio u fabrici Vitaminka nije poznato, a ranije se spominjalo da predmetni paket akcija vrijedi oko 60 mil KM. Izvjesno je da je sadašnja cijena manja jer Vitaminka ima obaveze i posluje lošije nego prije 13 godina.

Vitaminka Banjaluka je u 2018. imala neto gubitak od 2,4 mil KM, pokazao je finansijski izvještaj kompanije objavljen na Banjalučkoj berzi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.