Izvor: eKapija | Petak, 19.04.2019.| 10:33
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Velika Britanija donirala IT opremu za pet agencija za provedbu zakona u BiH

Ilustracija (Foto: Dmitry Kalinovsky/shutterstock.com)
Britanski ambasador Matthew Field dodijelio je juče, 18. aprila, set IT opreme za pet institucija za provedbu zakona u BiH, u okviru četvorogodišnjeg projekta podrške kojim Velika Britanija nastoji pomoći unapređenje policijskih struktura u BiH.

Oprema uključuje hardver i softver komponente koje će podržati izgradnju standardizovane platforme za unošenje i analizu krim-obavještajnih podataka, u cilju efikasnog rješavanja istraga, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Oprema dodjeljena putem ovog projekta namijenjena je za Graničnu policiju BiH, SIPA BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalnu upravu policije i Policiju Brčko distrikta. Projekat ima za cilj da pomogne policijskim institucijama da implementiraju model rada policije zasnovan na obavještajnim saznanjima, što će im pomoći u rješavanju teških krivičnih dijela, uključujući dijela organizovanog kriminala i terorizma. Projekat obuhvata pružanje obuke i mentorski rad kojim se jačaju kapaciteti ovih institucija, institucionalnu podršku i nabavku opreme, a sve uz podršku policijskih eksperata iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Nakon primopredaje opreme, Field je rekao da je pružanje podrške policijskim institucijama u BiH u cilju stvaranja sigurnog okruženja za sve građane, predstavlja prioritet za Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Ova oprema i drugi vidovi podrške koju pružamo u okviru projekta "Rad policije zasnovan na krim-obavještajnim saznanjima" ima za cilj da pomogne policijskim institucijama da rade zajedno na prevenciji, istragama i procesuiranju kriminala na brz i adekvatan način, te na osnovu tačnih i kvalitetno analiziranih podataka. Projekat je dio šireg programa podrške koju Ujedinjeno Kraljevstvo pruža u oblasti vladavine prava u BiH, a koji uključuje i rad sa sudovima i tužilaštvima - rekao je Field.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.