Izvor: B92 | Petak, 19.04.2019.| 08:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mitsubishi 2020. počinje isporuku putničkih aviona

Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
Japanski industrijski gigant Mitsubishi (Micubiši) planira da počne isporuku prvog japanskog putničkog aviona još od šezdesetih godina prošlog vijeka.

Avion za 88 putnika ima domet od oko 2.000 milja, dok manja varijanta može da preveze do 76 ljudi na približno istoj udaljenosti.

MRJ (Mitsubishi Regional Jet) je svoj prvi let obavio u novembru 2015. godine sa prvim isporukama zakazanim za sredinu 2020. godine. Korporacija Mitsubishi Aircraft prvobitno je isplanirala prve isporuke aviona za 2008. godinu. Međutim, datum je odložen zbog teškoća u proizvodnji.

Japanski konglomerat, dugogodišnji dobavljač komponenata za avione kompanije Boeing, od marta 2018. godine uložio je više od 600 milijardi jena (5,36 mlrd USD ) u MRJ, a očekuje se da će se do kraja 2020. godine u projekat uvesti još 200 milijardi jena (1,8 mlrd USD).

Dugo očekivani MRJ, koji je dizajniran za lokalni vazdušni saobraćaj, mogao bi da postane konkurent kanadskom Bombardijeru, čiji se regionalni avioni serije C plasiraju na tržište kao Airbus-ov A220, poslije akvizicije 2017. godine od evropskog avio-giganta.

Očekuje se da će i japanski avion biti snažna konkurenciju brazilskom Embraer-u koji je najavio planove o osnivanju zajedničkog preduzeća sa Boingom.

Mitsubishi je trenutno uključen u sudske postupke sa kompanijom Bombardier. Kanadski proizvođač aviona je u oktobru podnio tužbu, optužujući japansku korporaciju za krađu tajnih informacija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.