Izvor: eKapija | Petak, 19.04.2019.| 08:55
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vodeći svjetski proizvođač čokolade Barry Callebaut otvara fabriku u Novom Sadu

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Barry Callebaut grupa, vodeći svjetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta, potpisala je u četvrtak (18. aprila) Memorandum o razumijevanju sa Vladom Republike Srbije i Gradom Novim Sadom o izgradnji svoje prve fabrike čokolade u jugoistočnoj Evropi.

Ovo postrojenje će biti smješteno u Novom Sadu i planirano da ima početni proizvodni kapacitet od preko 50.000 tona godišnje. Predviđeno je da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 mil EUR (56,7 miliona švajcarskih franaka), navodi se u saopštenju kompanije.

Očekuje se da fabrika počne da radi 2021. godine.

- Novi Sad je drugi po veličini grad u Srbiji, sa prestižnim univerzitetom, što nam omogućava pristup resursima koji su nam potrebni za ostvarenje naših planova. Zahvaljujući novoj fabrici u Novom Sadu, u skladu sa našom strategijom "pametnog upravljanja rastom", bićemo u mogućnosti da proširimo poslovanje u regionu i snabdijevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smješa i punjenja. Fabrika će predstavljati regionalni centar iz kog će Barry Callebaut snabdijevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope koja bilježe veliki rast - rekao je Antoine de Saint-Affrique, generalni direktor Barry Callebaut grupe.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan na to što se jedan izvozno-orijentisani tržišni lider pridružuje prehrambenoj industriji Srbije.

- Barry Callebaut će našoj zemlji donijeti najsavremeniju tehnologiju i ekspertizu, kao i investicije i radna mjesta za naše ljude. Srbija će učiniti sve što je u njenoj moći da ovaj poduhvat uspije - rekao je Vučić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.