Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 21.07.2009.| 09:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Investitori iz Austrije razočarani barijerama koje im postavljaju Hrvati prilikom realizacije ulaganja: Hrvatska šikanira austrijske investitore

Sve više austrijskih biznismena žali se na ponašanje hrvatskih vlasti i negativnu klimu za strane investitore u toj zemlji.

"Još prije nekoliko godina austrijski hotelijeri, koji su pokazali interesovanje za investiranje u Hrvatsku, bili su srdačno dočekani. Međutim, nije dugo trajalo dok hrvatski lobisti iz jedne nacionalističko motivisane odbrambene akcije nisu postavili za cilj da strane investitore izguraju sa tržišta", izjavio je Manfred Kol, šef preduzeća za savjetodavne usluge u oblasti turizma "Kohl & Partner".

On savjetuje preduzećima koja žele da se angažuju u Hrvatskoj da dobro razmisle, jer je sve više izvještaja o lošim iskustvima austrijskih preduzimača u Hrvatskoj. Kao primjer navodi se iskustvo hotelijera Vilfrida Holajsa iz Salcburga, koji je na sopstvenoj koži imao prilike da se upozna s ophođenjem hrvatskih vlasti prema austrijskim biznismenima. Holajs je uložio mnogo novca u nekada propalo ostrvo Katarina, podižući ga u rang pravog magneta za turiste. Međutim, nakon više godina neodobravanja poslova renoviranja, sumnjivih sudskih postupaka i šikaniranja od strane hrvatskog partnera, on je bijesan odustao od daljeg posla.

Pored Holajsa, koji u međuvremenu vodi hotel sa četiri zvjezdice u Opatiji, prema riječima Kola, probleme u Hrvatskoj imala su i druga poznata preduzeća kao što su "Falkensteiner Michaeler Tourism Group", "Valamar", "Arcotel" i "Vienna International".

"Ova preduzeća su prenošenjem znanja doprinijela da turizam u Hrvatskoj postane najvažnija privredna grana", ocijenio je Kol.

Otmar Mihaeler, šef grupacije "Falkensteiner Michaeler Tourism Group", rekao je da je prilikom izgradnje hotelskog kompleksa na ostrvu Punta skala morao da uloži deset miliona eura u infrastrukturu. Taj novac, kako je objasnio, vlasti više nisu stavile na raspolaganje za izgradnju infrastrukture. On kaže da je i građevinska dozvola izmijenjena protiv njegovih interesa i da su mu se vlasti ispriječile i prilikom prodaje 187 luksuznih apartmana.

Privredna komora Austrije ukazuje da Vlada Hrvatske, niti zakonodavstvo ne predstavljaju prepreku stranim investitorima, već da je problem realizacija na lokalnom nivou, na kojem su gradonačelnici, obično, naklonjeniji svom zemljaku nego austrijskom investitoru.

Austrija je najveći strani direktni investitor u Hrvatskoj s ukupno 325,5 miliona eura uloženog novca.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.