NavMenu

Nakon što je u Sahari pokrenut projekat eksperti pozivaju na nastavak ulaganja: Solarne elektrane ne smiju biti usamljene

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 20.07.2009. 15:47
Komentari
Podeli

Dalekovidni planovi o snabdijevanju Evrope električnom energijom proizvedenom u solarnim elektranama u Sahari otvaraju prozor u sjajnu budućnost, ali ne smiju zasjeniti druge mogućnosti korištenja obnovljivih izvora, upozoravaju stručnjaci.

"Solarni sistemi u sklopu tog 400 milijardi evra vrijednog projekta imaju ogroman potencijal", kazao je zamjenik njemačkog ministra ekologije Matijas Mahnih.

Projekat "Desertec Industrial Initiative" (DII) koji predviđa postavljanje solarnih sistema u Sahari okuplja 12 većinom njemačkih kompanija iz inženjerskog, energetskog i finansijskog sektora, a dobio je i podršku kompanija u Alžiru i Španiji i zvaničnika u Egiptu i Jordanu. U sklopu tog projekta, koji bi trebalo da bude gotov do 2050. godine, biće instalirane solarne elektrane širom sjeverne Afrike i Bliskog istoka, a dobijenu energiju dijeliće zemlje domaćini i njihovi privatni partneri. Ta tehnika, poznata kao solarno termalno generisanje električne energije koristi se refleksijom sunčevog svjetla za zagrijavanje tekućinom punjenih cijevi, što stvara paru koja pokreće generatore.

Plan, takođe, obuhvata gradnju postrojenja za desalinizaciju vode za zemlje domaćine.

"Podržavamo i pozdravljamo ovu inicijativu", kazao je portparol globalne ekološke organizacije "Greenpeace" Andre Beling, ocijenivši da bi pustinjska solarna energija mogla biti izvor oko četvrtine globalnih potreba za električnom energijom.

Matijas Faver, koji pokriva sektor održive energije za privatnu švajcarsku banku Sarasin, izjavio je da DII počiva na vizionarskom konceptu, ali je naglasio da to nije jedino rješenje.

"Ne bih se kladio samo na jednog konja. Takođe je važan razvoj energetskih parkova u Sjevernom moru i geotermalnih postrojenja tamo gdje je to prikladno. To je održiva kombinacija koja daje čvrste osnove obnovljivoj energiji", dodao je Faver.

Studija koju su sproveli DII, "Greenpeace" i Institut za istraživanja ekologije u Vupertalu pokazala je da bi projekat u Sahari, osim energetskog učinka, mogao rezultirati i stvaranjem dva miliona novih radnih mjesta. Prema riječima portparola DII Tima Hufermana, zemlje proizvođači koristile bi 80 odsto dobijene električne energije, dok bi ostatak trebalo da zadovolji 15 odsto evropskih potreba za strujom.

Evropska komisija predlaže pojačani nadzor ulaganja u nacionalne projekte energetske infrastrukture u područjima poput biogoriva, nuklearne energije, gasa, te transporta i skladištenja ugljen-dioksida.

Predstavljajući nacrt regulative Evropske komisije za nadzor projekata energetskih ulaganja, evropski komesar za energetiku Andris Pibalgs naglasio je da zemlje EU moraju pokrenuti velika ulaganja u energetsku infrastrukturu kako bi ispunile svoje preuzete klimatske obaveze.

"Komisija je zainteresovana za monitoring kako bi utvrdila da li se sprovode investicioni projekti u predviđenim vremenskim rokovima da bi se zadovoljile naše potrebe za energijom i ispunili klimatski ciljevi", rekao je Pibalgs navodeći da se zbog aktuelne ekonomske krize odustaje od ulaganja u energetiku, što dovodi u pitanje buduće energetske projekte.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.