Izvor: Beta | Subota, 20.04.2019.| 10:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Najveći privatni snabdijevač strujom u Srbiji E-nergia djelimično u vlasništvu Italijana

(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com )
Italijanska kompanija Europe Energy S.P.A preuzela je suvlasnički udio u slovenačkoj kompaniji E-nergia Gas and Power, koja je najveći privatni snabdijevač strujom u Srbiji. Italijani isporučuju struju i gas za 60.000 krajnjih kupaca u svojoj zemlji, dok slovenačka kompanija ima više od 3.000 krajnjih korisnika u Srbiji.

- U Srbiji smo prisutni od 2013, faktički od prvog trenutka kada je tržište liberalizovano. Prve isporuke maloprodajnim kupcima ugovorili smo 2014. godine. Tokom 2018. maloprodajnim kupcima u Srbiji isporučili smo 274.000 megavat-sati, a u ovoj godini ugovorena je isporuka 500.000 megavat-sati električne energije - rekao je generalni direktor kompanije E-nergia Gas and Power Velimir Gavrilović.

Vlasnik italijanske kompanije Europe Energy S.P.A Mateo Balarin rekao je da je ta kompanija 2012. odlučila da proširi svoje poslovanje na inostrana tržišta, među kojima je i balkansko.

- Željeli smo da utvrdimo na kojim tržištima postoji viši stepen liberalizacije u odnosu na onaj u Italiji gdje se, nažalost, energetskim sektorom bavi država, pa su cijene struje ostale visoke.

Velimir Gavrilović je istakao da je za pet godina E-nergia osvojila 5% srpskog tržišta. U Rumuniji strujom i gasom snabdijevaju 11.000 korisnika, a u Italiji njih 60.000.

Rekao je i da očekuje da se u narednom periodu zadrži uloga CO2 sertifikata, kao najmlađeg faktora koji utiče na ubrzani rast cijena struje. Ocijenio je da u Srbiji u oblasti snabdijevanja električnom energijom postoji značajna konkurencija, u kojoj se E-nergia trudi da osvoji nove kupce i da zadrži postojeće.

- Znamo sa kakvim cijenama se trenutno Elektroprivreda Srbije (EPS) obraća kupcima. Cijena struje za 2020. na Mađarskoj berzi je trenutno 60 EUR po megavat-satu. EPS, međutim, svojim kupcima za isporuku električne energije daje ponudu od 52 EUR po megavat-satu. Prosto ne možete da se borite sa tom cijenom - kazao je Gavrilović.

Prema njegovim riječima, od 9,5 miliona megavat-sati, koliko iznosi godišnja potrošnja komercijalnog tržišta u Srbiji, EPS isporučuje devet miliona.

Do 2022. E-nergia Gas and Power planira da u Srbiji krajnjim potrošačima isporučuje struju samo iz obnovljivih izvora energije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.