NavMenu

Uz jedrenje o energetskoj efikasnosti - Jedinstven kongres o energetici od 8. do 11. maja u Šibeniku

Izvor: Tanjug Četvrtak, 18.04.2019. 13:45
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: De Visu/shutterstock.com)Ilustracija
U Šibeniku će od 8. do 11. maja biti održan jedinstven kongres o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti koji će istovremeno biti i jedriličarski kup, najavili su organizatori.

Evropski kup i kongres za energiju i životnu sredinu 2019. (European Energy and Environment Cup & Congres s 2019) organiziju BSEA (Business Sailing Experience Agency) uz podršku FEDARENE (European Federation of Agencies and Regions for Energy and the Environment) i Energetske zajednice (Energy Community).

Riječ je o nesvakidašnjem kongresu i kupu čija je glavna tema energetska tranzicija, koji se prvi put organizuje u Hrvatskoj, a jedinstven je po tome što će jedriličarske posade činiti učesnici kongresa.

Članovi posade biće stručnjaci, kreatori politike i poslovni lideri.

Učesnici dolaze iz institucija EU, tehnoloških lidera poput Google Global Infrastructure, vodećih evropskih ESCO kompanija, finansijskih institucija, vodećih evropskih regionalnih i lokalnih energetskih agencija, istraživačke i naučne zajednice, kao što su Kopenhagenski institut za studije budućnosti i mnoge druge.

Učestvuju direktor Energetske zajednice Janez Kopač, predsjednik FEDARENE Julije Domac, potpredsjednik Evropske investicione banke Vazil Hudak i drugi eksperti ne samo iz oblasti energetike već i predstavnici poslovne zajednice, javne ličnosti i evropski parlamentarci.

Organizatori podsjećaju da samo grad Šibenik ima dva spomenika na Uneskovoj listi svjetske baštine, Šibeničku katedralu i Tvrđavu Svetog Nikole.

Na planiranom pravcu plovidbe timovi će posjetiti Nacionalni park Kornati, nacionalni park od 140 ostrva, zatim prvo ostrvo u Hrvatskoj "bez plastike" Zlarin i drugu najstariju hidroelektranu u svijetu na naizmjeničnu struju Jaruga, koja je počela da radi 1895. godine, samo dva dana poslije hidroelektrane na Nijagarinim vodopadima u SAD.

- Kao predsjednik FEDARENE, ponosan sam što mogu da pozovem sve kolege i partnere u oblasti energetske tranzicije na ovaj zanimljiv događaj u Hrvatskoj, na kojem ćemo imati priliku da razmišljamo i razmenjujemo informacije u prelepom ambijentu hrvatskog mora. Kao što često kažemo 'ne moramo živeti, već moramo ploviti', moramo razgovarati i raditi zajedno na uključivanju čiste i održive energije - rekao je Domac, koji je član Odbora Evropskog pakta gradonačelnika.

Glavni cilj kongresa je da se razmene znanje i iskustvo, kao i da se pruže mogućnosti za veće i bolje umrežavanje i konsolidaciju projekata, a sve u svrhu energetske tranzicije.

Tim projektom organizatori žele da prenesu informacije, ali i da jasno i glasno poruče da svako od nas treba da učestvuje u energetskoj tranziciji.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.