Izvor: eKapija | Četvrtak, 18.04.2019.| 13:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Beč dobija ulicu s regulacijom temperature vazduha

Beč
Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja stoljeća u okrugu Neubau godišnje moglo biti od 50 do 55 vrućih dana što ovaj okrug čini jednim od najtoplijih u Beču. Djeca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim ljetnim temperaturama.

Kako bi pokušali djelovati protiv urbanih toplinskih otoka u okrugu i olakšati život tamošnjim stanovnicima, Grad Beč započinje pilot-projekt u Ulici Zieglergasse koja bi trebala postati prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjivanje površina, instalacija sustava za hlađenje i ovlaživanja zraka, te postavljanje zdenaca za pitku vodu trebali bi povećati kvalitetu života stanovnika te ulice, prenosi portal Energetika.

– Klimatske su promjene jedan od najvećih izazova za buduće generacije. Nemamo vremena čekati, moramo djelovati. Negativne posljedice porasta temperature osobito su primjetne u okruzima u samom centru grada, poput okruga Neubau, gdje ima malo zelenih površina – kazala je bečka dogradonačelnica Birgit Hebein prilikom predstavljanja projekta.

Također je naglasila štetnost klimatskih promjena na ljudsko zdravlje i izrazila nadu kako će ovaj pilot-projekt zaživjeti i u drugim bečkim okruzima.

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 mil EUR, 70% troškova pokriće Grad Beč, a ostalih 30% finansiraće okrug Neubau iz vlastitog budžeta.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.