Izvor: Balkan Green Energy News | Četvrtak, 18.04.2019.| 10:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ERS planira da izgradi elektrane na OIE snage 1.000 MW - U narednih deset godina biće uloženo 1,25 mlrd EUR

(Foto: PhotographyByMK/shutterstock.com)
Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) planira da u narednih deset godina investira 1,25 mlrd EUR u elektrane za korišćenje obnovljivih izvora energije (OIE) snage 1.000 MW, izjavio je Luka Petrović, generalni direktor ERS-a.

- Kompanija ima ogroman potencijal za korišćenje OIE i naše opredjeljenje je da u narednih deset godina izgradimo objekte instalisane snage 1.000 MW, prvenstveno koristeći energiju vjetra i sunca, ali i da bolje iskoristimo hidropotencijale, a to su i zahtjevi Energetske zajednice - rekao je Petrović na otvaranju Petog energetskog samita u Neumu.

Istakao je da za sve objekte čija je realizacija u toku, kao i one koji su još u fazi projektnih rješenja ERS ima punu podršku Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva, ali i da očekuje podršku EU fondova i kreditnih institucija.

- Elektroprivreda je Akcionim planom poslovanja predvidela izgradnju solarne elektrane od 100 MW u Trebinju, izgradnju Vjetroparka Hrgud, snage 50 MW, ali i hidroelektrana Dabar, Dubrovnik 2, Buk Bijela, Cijevna 3, kao i elektrane na slivu reke Drine - rekao je Petrović.

Naveo je da vrijednost ovih investicija iznosi oko 1,25 mlrd EUR, a učešće ERS–a biće oko 15%.

- U toku je planiranje sredstava koje će osigurati učešće u izgradnji pomenutih projekata jer su to zahtjevi finansijskih institucija - pojasnio je Petrović.

Izgradnja novih elektrana, prema njegovim riječima, značiće i siguran izvoz električne energije ERS-a, odnosno sigurne prihode, nova radna mjesta, ostanak ljudi na ovim prostorima, pomoć lokalnim zajednicama gdje se objekti nalaze, angažovanje izvođača i podizvođača.

Tema ovogodišnjeg samita je Energetska tranzicija – politika dugoročnih strukturalnih promjena u energetskim sistemima. Samit organizuju USAID i GIZ.

Na samitu je prisutno oko 650 učesnika, predstavnika državnog i privatnog energetskog sektora u BiH, kao i međunarodne zajednice, koji su apelovali na nadležne da se usvoji set zakonskih mjera kako bi bio omogućen nastavak reformi u ovom sektoru.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.