Izvor: eKapija | Srijeda, 17.04.2019.| 13:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Investicije i integracije obnovljivih izvora energije u BiH u fokusu ovogodišnje ENERGE

Ilustracija
Međunarodni sajam i konferencija energije, rudarstva, zaštite okoliša i prateće industrije ENERGA, održaće se od 11. do 13. juna 2019. godine u Centru Skenderija, a u okviru trodnevnog konferencijskog programa učesnici će, između ostalog, prezentovati/diskutovati na sljedeće teme:

- Investicije i integracije obnovljivih izvora energije u BiH, sa fokusom na integraciju vjetroelektrana
- Maloprodajno tržište električne energije u BiH
- Distributivne aktivnosti u BiH - problemi i izazovi
- Inovativni mehanizmi finansiranja i potencijali za upošljavanje kroz unapređenje EE i korištenje OIE
- Procjena potencijala za primjenu visokoefikasne kogeneracije, hlađenja i grijanja u BiH
- Udruživanje stočara - rješenje za biogasne elektrane u BiH

U okviru prvog dana konferencijskog programa, potvrđen je i nastup Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) sa temom – "Analiza tržišta obnovljive energije: Jugoistočna Evropa".

Svjesni činjenice da inovativnost i tehnološki napredak čini osnovicu za dalji razvoj sektora, za 9. izdanje ENERGA najavljujemo veće prisustvo studenata, mladih stručnjaka i startap kompanija koji će kroz posebno osmišljen program, sesije i dizajnirani sajamski izložbeni prostor moći prezentovati svoje poslovne ideje i projekte.

ENERGA je projekat koji u saradnji sa akademskim institucijama, kompanijama, nevladinim sektorom, te stručnim saradnicima, aktuelnošću tema i adekvatnim izborom govornika iz oblasti energetskog sektora, kao i zanimljivim sajamskim sadržajem, kontinuirano privlači sve veći broj učesnika i posjetilaca.

Pod sloganom "Misliti na budućnost", program ENERGA okuplja mnogobrojne domaće i inostrane kompanije koje prezentiraju trendove i raznovrsna istraživačka i proizvodna ostvarenja u oblastima proizvodnje i distribucije električne energije, fosilnih goriva, obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.

ENERGA 2019 se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Ministarstva energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine i Vlade Kantona Sarajevo.

Partneri projekta su Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora BiH, Privredna/Gospodarska komora FBiH, EUSR, USAID & UNDP.

Preliminarni program konferencije možete pogledati na oficijelnoj veb stranici ENERGA http://energa.ba/programUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.