Izvor: eKapija | Srijeda, 17.04.2019.| 12:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od igle do lokomotive - Slikom i riječju kroz sajam privrede u Mostaru (FOTO)

Mostarski sajam sa punim pravom nosi epitet najvećeg sajamskog dešavanja u BiH. Ni ovo 22. izdanje nije bilo drugačije.

U dva paviljona i sa spoljnim izlagačkim dijelom na sajmu se prezentovalo više stotina domaćih i inostranih kompanija. Kroz pet sajamskih dana na svega nekoliko kilometara od centra Mostara, sinhrono i složno predstavljene su i male zanatlije i velike svjetske kompanije. U narodu bi se reklo ima svega "od igle do lokomotive".

Doduše, ovaj put posjetioci su zaista mogli da vide lokomotivu, i to onu kinesku, reprezentativnu maketu koja je dočarala štand kineskih željeznica.

Posebno veliku šansu u prezentaciji svojih gurmanskih delicija i kulinarskog bogatstva u mostarskom sajmu vide lokalni proizvođači sireva, pršute, vina, meda...Oni na najukusniji način predstavljaju relaks stanicu i mogućnost da se onako "s nogu" proba i nepcima osjeti duh Hercegovine. A ko proba, nerijetko i kupi, barem da probaju i ukućani.

Čini se da, uvijek u drugom planu, tokom sajma privrede se odigra i sajam turizma. S druge strane, potencijal domaćih lokacija i prirodnih ljepota su nadaleko poznati, ali kao da stalno izmiče ono malo pa da se na najbolji način kreiraju kvalitetne objedinjene turističke ponude i da se brendiraju nacionalna turistička blaga. Ipak, promjena ima, svijest se promijenila, ponuda obogatila, a turisti sve više dolaze iz svih krajeva svijeta.

Rame uz rame posjetioci su mogli da vide i zanatsku proizvodnju konjskih sedala, modnih torbica, pa do novih tehnoloških dostignuća. Iako je nezaobilazno da na Mostarskom sajmu prednjače izlagači sa domaćeg područja, bio je impozantan broj iz drugih dijelova BiH, ali i regiona, koji su ove godine odlučili da uzmu učešće. Od većih regionalnih štandova izdvojile su se prezentacije Republike Hrvatske, Srbije, Crne Gore. Bili su tu i Slovenci, kao i Mađari. Svoj štand imali su i izlagači iz Republike Srpske.

U paviljonu dva su, mladalački rečeno, "izdominirali" Kinezi i njihove kompanije, što je sasvim razumljivo jer su bili ovogodišnji partner sajma.

A posjetioci, oni dolaze iz raznovrsnih pobuda. Neko iz puke radoznalosti, drugi vođeni poslovnim motivima, treći da budu viđeni. Mnogima koji su planirali da spoje ugodno i korisno kiša je ove godine pomrsila planove. Teško je bilo naći parče vremena kada bi se oblaci "smilovali" da se obiđe neko od turističkih i istorijskih znamenitosti Mostara.

Jer ko očekuje kišu u suncem okupanoj Hercegovini. Ali o tome odlučuju neke više sile.

Na zemlji se ipak u jednom vremenu i jednoj tački spojilo, inače, nespojivo. Direktori, vlasnici, političari, poljoprivrednici, preprodavci, proizvođači, šetači, učenici, domaćice i radoznalci.

A možda je baš zato Mostarski sajam već odavno utrasirao put dugotrajnosti i prepoznatljivosti.

Senka Trivić


Fotogalerija
Sajam privrede u Mostaru

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.