NavMenu

Počeo 5. Energetski samit u Neumu - Više od 650 učesnika

Izvor: eKapija Srijeda, 17.04.2019. 08:38
Komentari
Podeli
Uvodnim izlaganjima predstavnika međunarodne zajednice i entitetskih premijera u utorak, 16. aprila, je počeo je 5. Energetski samit u Neumu, koji će biti mjesto susreta više od 650 učesnika i donosilaca odluka u reformi energetskog sektora u našoj zemlji.

Energetska tranzicija, te status i izazovi tržišta u energetskoj tranziciji, platforma potencijala biomase u BiH, reforma sistema poticaja obnovljivih izvora energije i građanska energija, važnosti energetske efikasnosti, perspektiva gasnog sektora u energetskoj tranziciji, te uloga medija u procesu energetske tranzicije teme su ovogodišnjeg 5. Energetskog samita.

- SAD će podržati BiH u procesu reforme energetskog sektora jer je važan za bolju i sigurniju budućnost - poručio je u svom obraćanju ambasador SAD Eric Nelson, naglasivši kako energetski sektor u BiH ima nevjerovatan potencijal, te da zemlja već proizvodi više električne energije nego joj je potrebno.

Napominjući da građani u BiH plaćaju jednu od najvećih cijena gasa u Evropi, ambasador Nelson je podsjetio da je BiH pod sankcijama EU zajednice, te da je reforma nužna.

- Reforme će pomoći da BiH ostane zemlja koja izvozi električnu energiju, da poveća svoju energetsku sigurnost i da smanji cijenu energije za svoje potrošače - zaključio je Nelson.

Kako je objasnio Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH, u Crnoj Gori na susretu ministara za energetiku ministri zemalja iz regije su se obavezali da će raditi na ispunjavanju EU uslova i za povećanje energetske efikasnosti.

- Potrebna je saradnja svih nivoa vlasti i mi pozivamo sve prisutne danas da rade zajednički i da ovo postane prioritet broj jedan u BiH - zaključio je Sinno.

Organizatori petog Energetskog samita su USAID projekat Investiranje u sektor energije (EIA), Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) kroz projekte "Poticanje obnovljivih izvora energije u BiH" i "Poticanje energetske efikasnosti u BiH" i Britanska ambasada Sarajevo uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Državne regulatorne komisije za električnu energiju, Regulatorne komisije za energiju u FBiH i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. Cjelokupan program javnost može pratiti u živom prijenosu na zvaničnoj veb stranici događaja – energetskisamit.ba putem USAID YouTube kanala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.