Izvor: eKapija | Srijeda, 17.04.2019.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raiffeisen prognozira da će rast u BiH usporiti na 2,7% - Izvoz roba neće biti na ranijem nivou

Ilustracija (Foto: rangizzz/shutterstock.com)
Ekonomija BiH može očekivati realni rast od 2,7% u 2019. uz određene negativne rizike ovisno od kretanja u eurozoni, ali i lokalnih dešavanja na političkoj sceni, istakli su iz Odjela za istraživanja i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH.

Kako dodaju, uprkos brojnim izazovima ekonomija u BiH je u prošloj godini zadržala dinamiku realnog ekonomskog rasta jednaku prosjeku prethodne tri godine od 3%, premda su se u posljednja dva kvartala osjetili prvi znakovi usporavanja kroz smanjenje izvoza roba i obima industrijske proizvodnje.

Globalni ekonomski trendovi, kao što su geopolitičke tenzije između SAD-a i Kine te Brexit, rezultirali su korekcijama ekonomskih prognoza za 2019. Zbog sporijeg ekonomskog rasta ključnih trgovinskih partnera BiH, očekuje se da rast izvoza roba neće biti na nivou prethodnih godina čime se očekuje i blago usporavanje ekonomskog rasta BiH u ovoj godini.

Pri tome će se ekonomija u BiH malo više oslanjati na izvoz usluga, odnosno turistički sektor kao oblast sa najbržim stopama rasta u posljednjih nekoliko godina. Ovaj sektor definitivno ima potencijal da bude jedan od oslonaca ekonomije u BiH u budućnosti s obzirom na ostvareni suficit u razmjeni sa inostranstvom od preko milijardu eura u 2018.

Usvajanjem Zakona o akcizama, odblokirana su značajna sredstva evropskih finansijskih institucija (EBRD i EIB) koja mogu biti usmjerena u značajne investicije. Ovim su stvoreni preduslovi za rast i drugih segmenata ekonomije u BiH u 2019. godini. Pri tome će materijalizacija investicija zavisiti od političke stabilnosti i brzine formiranja novih vlasti.

- Pozitivni izgledi su mogući isključivo ukoliko se u nastavku godine postigne politička stabilnost i brža realizacija planiranih investicionih projekata u zemlji - navode analitičari Raiffeisen banke.

Rast privatne potrošnje u 2019. godini ostaje neupitan, a ona će i dalje biti snažno oslonjena na priliv doznaka iz inozemstva kao i na kreditni rast bankarskog sektora. Kreditna agencija Standard & Poor's je u februaru 2019. godine potvrdila B kreditni rejting BiH. Također, promijenila je izglede sa stabilnih na pozitivne, što je prva pozitivna promjena još od 2012.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.