NavMenu

Hercegovina mora bolje iskoristiti svoje prednosti u turizmu - Kroz projekat Bacar uskoro osnivanje dva nova klastera

Izvor: eKapija Utorak, 16.04.2019. 12:37
Komentari
Podeli

Mostar (Foto: Cezary Wojtkowski/shutterstock.com)Mostar
Turistički klaster Hercegovina okuplja 32 članice i najvažnija je organizacija u razvitku Hercegovine kao turističke destinacije. Istovremeno, ovo je i prvi osnovan klaster u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima predsjednika Stjepana Primorca, klaster je osnovan jer su uvidjeli da postoji dosta neiskorišćenih kapaciteta u turizmu, koji se mogu uvrstiti u ponudu.

- Mi smo zaista konkurentni na evropskom i svjetskom tržištu, posebno kada govorimo o omjeru uloženog i dobijenog. Gosti koji dođu iz bilo kojeg dijela svijeta za relativno mali novac mogu doživjeti puno toga. Možemo da ponudimo zdravu autohtonu hranu, domaća pića, očuvanu prirodu, što je rijetkost u svijetu. Naše korporativne prednosti moramo početi koristiti mnogo bolje nego što je to bilo u ranijem periodu - ističe Primorac.

Dodaje da je klaster formiran kao potreba, a ne kao nečija projektna ideja. Bila je to inicijativa privatnog sektora jer su bili svjesni da će morati ostvariti značajnu saradnju i sa javnim sektorom da bi mogli funkcionisati, aplicirati na javne pozive, a takvo djelovanje se, navodi Primorac, pokazalo uspješnim.

Turistički klaster Hercegovina je do sada iz predpristupnih fondova Evropske unije, kao i od jedne nevladine organizacije iz Japana, povukao značajan novac za svoje aktivnosti, kao što su preobuke kuvara i konobara, učestvovanje na sajmovima širom Evrope i svijeta, razne projektne aktivnosti koje su i sada u toku.

Jedna od njih je projekat Bacar, a podrazumijeva osnivanje dva nova klastera - lokalne hrane i kreativne industrije.

Stjepan Primorac (Foto: Senka Trivić)Stjepan Primorac
- Takođe, uspjeli smo da kreiramo određenu vrstu prekogranične saradnje sa kolegama iz Crne Gore, regije Kotora, kao i sa kolegama iz Hrvatske, iz Splitsko-dalmatinske županije. Mi smo svjesni da moramo graditi zajedničku priču u turizmu, bez obzira na državne granice, entitetske pogotovo, turizam je zajednička priča za sve nas – kaže Primorac.

U ovom klasteru nedavno su završili već pomenuti ILO projekat u okviru koga je donacija međunarodne organizacije rada sa sjedištem u Budimpešti, u iznosu od 231.000 EUR, uložena u obuku i prekvalifikaciju kuvara i konobara.

Primorac dodaje da je bilo u planu da obuče 150 osoba, ali da je ta brojka bila manja zbog slabijeg interesa.

- Svi oni koji su uspjeli da završe obuku, vrlo lako su našli posao. Međutim, slabiji interes mladih i njihov nekrontrolilsan bijeg u zemlje EU je uslovio da nismo mogli ispuniti očekivanja da obučimo 150 ljudi, ali jesmo 89, što je takođe značajno.

Primorac navodi da sada slijedi apliciranje za ILO 2 projekat, te da se najviše uzdaju u podršku EU fondova i međunarodnih organizacija.

- Saradnja sa lokalnim vlastima bi u svakom slučaju mogla da bude bolja. Deklarativno mi uvijek imamo podršku, ali u stvarnosti kada dođe do realizacije teže se ta pomoć dešava. U svakom slučaju, naš najveći oslonac su predpristupna sredstva i fondovi kao i međunarodne organizacije kod kojih pristupamo za realizaciju svojih aktivnosti - poručuje Primorac.

S. T.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.