Izvor: eKapija | Utorak, 16.04.2019.| 15:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada Srbije usvojila leks specijalis o švajcarcima - Konverzija preostalog duga u evre, pa otpis 38%

(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Nacrt zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima usvojen je danas (16. aprila 2019.) na sjednici Vlade Srbije, nakon čega će biti upućen u skupštinsku proceduru, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da se ovim rješava problem koji postoji više od jedne decenije, kao i da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rješenje.

- Ovaj leks specijalis je kompromisno rješenje između nekoliko zainteresovanih strana - građana, odnosno udruženja koja ih predstavaju, banaka, i države sa treće strane. Razgovori nisu bili nimalo laki, ali smo uspjeli da nađemo kompromis i najbolje moguće rješenje za sve tri strane - rekao je Mali.

Ministar je istakao da su nacrtom zakona obuhvaćeni svi korisnici kredita koji su i dalje zaduženi u švajcarskim francima, bez obzira na visinu duga.

- Predviđeno je da se preostali dio duga konvertuje u evre, kao i da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38%. Dodatno olakšanje predstavlja i činjenica da se obračun konverzije vrši na iznos bez zateznih kamata - istakao je Mali.

Nacrtom zakona je predviđeno da kamatna stopa ne može biti veća od 3,4% plus tromejsečni ili šestomjesečni EURIBOR, odnosno fiksna kamatna stopa ne može biti veća od 4%.

U roku od 30 dana od dana stupanja na snagu tog zakona banka je dužna da dostavi korisničku ponudu za zaključenje ugovora. Ukoliko prihvata da se konverzija stambenog kredita uradi u skladu sa tim zakonom, korisnik je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema dokumenata o tome obavijesti banku i sa bankom zaključi ugovor o konverziji.

Nacrtom zakona biće omogućeno da se riješi problem oko 16.800 ljudi koji su zaduženi u švajcarskim francima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.