Izvor: Blic | Srijeda, 17.04.2019.| 14:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nova pravila za kakao i čokoladne proizvode u Srbiji - Bez životinjskih masti, brašna od žitarica, skroba...

(Foto: beats1/shutterstock)
Ljubitelji čokolade u Srbiji konačno će moći da uživaju u omiljenoj poslastici bez straha da će im neko podvaliti loš proizvod zahvaljujući novom pravilniku o kakao i čokoladnim proizvodima.

Da bi se neki proizvod mogao nazvati čokoladom, mora da bude napravljen od kakaoa i šećera, mora da ima bar 35% ukupne suve materije kakao dijelova, uključujući najmanje 18% kakao-maslaca i najmanje 14% bezmasne suve materije kakaoa. Ovo su uslovi za sve proizvođače čokolada koji žele da je prodaju u Srbiji, a novih pravila moraće da se pridržavaju od 1. jula 2020.

- Sve je bolje nego što je bilo ranije, ali treba biti obazriv, jer uvijek postoji pritisak proizvođača i praksa će pokazati kako će to funkcionisati. Analize, kontrola i sadržaj kakaoa su bili nešto što je najspornije u priči o kvalitetu čokolade. Pored donošenja novog pravilnika, bojim se da će to ostati i dalje problem - izjavio je Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača.

Čokoladama se tako ne smiju dodavati životinjske masti i njihove prerađevine koje ne potiču od mleka, kao ni brašno od žitarica, ni skrob.

Količina dodatih biljnih masti u čokoladi ne smije da bude veća od 5% mase gotovog proizvoda.

Stručnjaci kažu će ovaj pravilnik pomoći i domaćim proizvođačima, koji bi sada trebalo da budu konkurentniji velikim stranim firmama koje izvoze te proizvode na naše tržište.

Čokolada

Proizvod dobijen od prerađenog kakao-zrna i šećera koji sadrži najmanje 35% ukupne suve materije kakao-dijelova, uključujući najmanje 18% kakao-maslaca i najmanje 14% suvih nemasnih kakao-dijelova.

Čokolada za jelo i kuvanje

Proizvod dobijen od prerađenog kakao-zrna i šećera i sadrži najmanje 40% ukupne suve materije kakao-dijelova, od čega najmanje 18% suvih nemasnih kakao-dijelova i najmanje 7% dodatog kakao-maslaca računato na suvu materiju proizvoda.

Mliječna čokolada

Proizvod dobijen od prerađenog kakao-zrna, šećera i mlijeka ili mliječnih proizvoda, koji sadrži: najmanje 25% ukupne suve materije kakao-dijelova; najmanje 14% suve materije mlijeka; najmanje 2,5% suvih nemasnih kakao-dijelova; najmanje 3,5% mlečne masti računato na suvu materiju gotovog proizvoda; najmanje 25% ukupne masti (kakao-maslac i mliječne masti) računato na suvu materiju gotovog proizvoda.

Zbogom čokoladi sa keksom

Novim pravilnikom predviđeno je i kako se definiše punjena čokolada, ali ona donosi razočaranje za ljubitelje čokolade sa keksom. Naime, predviđeno je da unutrašnji dio punjene čokolade ne može da sadrži pekarske proizvode - keks, biskvite ili sladoled. Tako će ti proizvodi morati da dobiju drugačiji naziv.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.