Izvor: eKapija | Utorak, 16.04.2019.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Farma koka kompanije Bingo prva u BiH dobila certifikat sa oznakom BEZ GMO

Ilustracija (Foto: CHAIWATPHOTOS/shutterstock.com)
Predstavnici SGS-a BiH, Dunav Soja udruženja i Agencije za sigurnost hrane BiH, uručili su u ponedjeljak, 15. aprila, Farmi koka nosilja kompanije Bingo prvi certifikat za proizvodnju po BEZ GMO smjernicama u Bosni i Hercegovini.

Nedim Begić, rukovodilac farme, kaže da je zadovoljstvo što svojim kupcima mogu poručiti da su konzumna jaja koja su proizvedena na farmi Ciljuge kod Živinica, osim HACCP i Halal certifikacije, certifikovana i po BEZ GMO standardu.

- Ovim certifikatom kompanija Bingo opravdava liderski položaj na tržištu, ne samo u sektoru trgovine, nego sada i u proizvodnji. BEZ GMO proizvedeno certifikat potvrđuje da u procesu proizvodnje, sortiranja i pakovanja konzumnih jaja na našoj farmi ne koristimo sirovine GMO porijekla - kazao je Begić, prenosi portal Tip.ba.

BEZ GMO proizvedeno je jedinstvena oznaka za cio naš region, koja je rezultat višegodišnje saradnje Dunav Soja udruženja, 14 evropskih ministarstva poljoprivrede i Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

- Ova oznaka garantuje de je cio proces proizvodnje kontrolisan i sertifikovan po BEZ GMO standardu za Dunavski region. Potrošači mogu da budu sigurni u BEZ GMO kvalitet proizvoda jedino ako proizvod nosi oznaku kvaliteta BEZ GMO proizvedeno - rekla je Emilija Stefanović iz Dunav Soja udruženja, koordinator strateškog partnerstva sa Austrijskom razvojnom agencijom.

Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, rekao je da je potrošačima potrebno pružiti izbor da konzumiraju kvalitetne proizvode i informisati ih o tome.

- Zahvaljujući zajedničkom radu Agencije za sigurnost hrane BiH i entitetskih ministarstava poljoprivrede, Bosna i Hercegovina je prva od 14 zemalja uključenih u Dunav soja inicijativu uspostavila standard za praćenje proizvodnje, kontrolu i sistem certificiranja i označavanja proizvoda sa oznakom bez GMO-a (GMO-free). Uručenje prvog BEZ GMO proizvedeno certifikata jednoj kompaniji u Bosni i Hercegovini potvrđuje da nadležne institucije u BiH, kao i subjekti u poslovanju s hranom, odgovaraju na potrebe i želje potrošača za jasnom informacijom o proizvodima i pružaju potrošačima mogućnost izbora u vezi s hranom koju će konzumirati.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.