NavMenu

U RMU Kakanj pušten u pogon tunel Ribnica - Uloženo ukupno 11,5 mil KM

Izvor: biznis.ba Utorak, 16.04.2019. 15:47
Komentari
Podeli

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Rudnik mrkog uglja Kakanj, na Dan općine Kakanj i Dan Armije Bosne i Hercegovine svečano su pustili u pogon novoizgrađeni tunel Ribnica, za koji je od oktobra 2013. godine, kada je počela izgradnja tog važnog hidrotehničkog objekta, utrošeno ukupno 11,5 mil KM.

– Rudnik Kakanj ovim će objektom postati sigurniji u proizvodnji, a time i energetski sektor u BiH. Biće sigurnija proizvodnja kilovata energije iz Rudnika Kakanj – istakao je direktor Sead Imamović.

On je napomenuo kako se radi o objektu koji će osigurati i rasterećenje odnosa, primjenu mjera zaštite, sigurnost u provedbi projektne dokumentacije te, u konačnici, dovoljne količine uglja.

– Elektroprivreda će i dalje ulagati u resurse, u sigurnost rudnika, a sve kako bi stvorili bolje uslove rada. Time, osim boljih uslova za proizvodnju, osiguravamo i bolju situaciju u ekonomiji – kazao je Nevad Ikanović, izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH.

Podsjetio je da je izgradnja ovog objekta počela još 1986. godine, ali da je, nakon zastoja, intenzivirana u posljednjih nekoliko godina, kada su osigurali finansijsku konstrukciju.

JP Elektroprivreda BiH, po čijim okriljem djeluje i Rudnik Kakanj, u izgradnju tog tunela uložila je 9.912.280 KM, dok je preduzeće za izgradnju brzotoka i njegovo spajanje s rijekom Bosnom uložilo 291.448 KM. Rudnik je i za izgradnju zatvaračke komore, odnosno za regulaciju protoka vode kroz tunel, uložio dodatnih 1.259.978 KM.

Tunelom dužine tri hiljade metara izmještena je rijeka Ribnica, čime se stvorio prostor za formiranje glavnog vanjskog odlagališta za Površinski kop Vrtlište, te u narednih 30 godina, koliko je projektovani životni vijek tog kopa, odlaganje oko 60 miliona kubnih metara jalovine.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.