Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 15.04.2019.| 10:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pećina Orlovača kod Pala otvorena za turiste

Ilisutracija (Foto: shutterstock.com/677183011)
Speleološki kompleks pećine Orlovača u Sumbulovcu kod Pala u subotu, 13. aprila, je otvoren za posjete turista, prenosi Palelive.com.

Posjete pećini planirane od utorka do subote u terminima od 9:00, 12:00 i 15:00 časova, a cijena ulaznica iznosi od 2 do 4 KM.

Stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić rekao je novinarima da pećina Orlovača koja je duga 560 metara predstavlja spomenik prirode.

Samardžić je dodao da sve što rade u pećini i oko nje čine zbog očuvanja mikroklime i zaštite faune, prvenstveno slijepih miševa i ostalih insekata od kojih su neki endemske vrste.

On je istakao da imaju odličnu saradnju sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpska koje je dalo prijedlog da svaka škola i turisti pri dolasku na Jahorinu obiđu pećinu Orlovača, a Zavod za zaštitu spomenika Srpske prošle godine dao je sredstva za istraživanja gornjeg platoa pećine.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da svaku ljetnju turističku sezonu počinju otvaranjem pećine za turiste.

- Ono što mi želimo da podržimo jeste sanacija lokalnog puta do pećine. Imamo ugovor od prošle godine koji nije realizovan, ali ove godine ponovo je odvojeno 20.000 KM, tako da opština uvijek daje puno podršku ovakvim ili sličnim aktivnostima - istakao je Jugović.

Direktor Turističke organizacije Jahorina Igor Tošić rekao je da je ponuda grada Istočnog Sarajeva sve bogatija, što potvrđuje činjenica da je Ministarstvo trgovine i turizma Srpske proglasilo ovaj grad turističkim mjestom.

- Pećina Orlovača je bitan faktor u popunjavanju ljetnje turističke ponude grada Istočnog Sarajeva. To je interesantna i atraktivna destinacija koja se nalazi u blizini magistralnog puta i nosi epitet jedne od najljepših pećina u BiH - istakao je Tošić.

Pećina Orlovača udaljena je od Pala 10, a od Sarajeva 15 kilometara. Sa svojim stalaktitima, stalagmitima i haktitima, rijetkim ukrasima oblikovanim hemijskim i mehaničkim djelovanjem vode, spada u najljepše pećine u BiH.

Orlovača je izvanredan speleološki objekat u kome je prije 16.000 godina živio pećinski medvjed, daleki predak mrkog medvjeda, a kosti pećinskog medvjeda pronađene su 400 metara od ulaza u pećinu.

Pećina je i stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša, prenio je Palelive.com.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.