NavMenu

Njemački ZF uskoro otvara novu fabriku komponenti za hibridna vozila u Pančevu

Izvor: RTV Ponedjeljak, 15.04.2019. 08:48
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: Mike Flippo/shutterstock.com)Ilustracija
Njemačka kompanija koja proizvodi dijelove za hibridna vozila ZF, trebalo bi uskoro da otvori već izgrađene pogone u Pančevu, a sredinom godine i da počne sa proširenjem kapaciteta. To podrazumijeva nove pogone, ali i izgradnju naučno-istraživačkog centra u kome će posao naći više od 100 inženjera.

Od Vlade Srbije i Republičke agencije za imovinu Grad Pančevo, kompanija je dobila devet hektara zemlje u sjevernoj industrijskoj zoni za drugu fazu proizvodnih pogona.

Ovaj industrijski gigant koji izrađuje komponente za hibridna i električna vozila, krajem ovog mjeseca trebalo bi da otvori već izgrađene proizvodne hale. Realizacija druge faze investiranja počeće ranije nego što je planirano, najavljuje gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov.

- To znači pribavljanje dodatnog zemljišta površine 9,2 hektara. U prvoj fazi smo imali 10,8 hektara, što je ukupno oko 20 hektara. To znači širenje proizvodnog pogona za još oko 30.000 kvadrata i otvaranje još 460 radnih mjesta. Kada sve to saberemo riječ je o površini od 20 hektara, proizvodnom pogonu od skoro 60.000 kvadrata, o najnovijoj tehnologiji, zapošljavanju više od 1.000 radnika, i o jednoj od najvećih kapitalno-intenzivnih investicija od 160 mil EUR.

Osim proizvodnje, druga faza investicije podrazumijeva i izgradnju naučno-istraživačkog centra.

- To je zgrada površine preko 5.000 kvadrata koja će da zapošljava preko 100 visokokvalifikovanih ljudi.

Pavlov dodaje kako je to znak da ZF namjerava da ovdje ostane. Ranije je najavljeno da su sa Audijem, Volvom i Mercedesom već ugovorene isporuke komponenti koje će biti proizvedene u Pančevu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.