NavMenu

RS želi podići preduzeća sa društvenom misijom - Zakon o društvenom preduzetništvu na javnoj raspravi krajem 2019.

Izvor: eKapija Nedjelja, 14.04.2019. 12:52
Komentari
Podeli
(Foto: Apples Eyes Studio/shutterstock)
U Republici Srpskoj, Zakon o društvenom preduzetništvu je u izradi i do kraja ove godine bi se trebao naći na dnevnom redu Vlade i Narodne Skupštine RS, kazao je za BUKU Saša Savičić, savjetnik Ministra za energetiku i rudarstvo, a prenosi portal Tip.ba.

- Očekujem da će se do kraja godine ovaj zakon naći na dnevnom redu Vlade i Narodne skupštine. On bi trebao donijeti inovativan pristup dosadašnjim standardnim načinima rješavanja i privrednih problema, ali i društvenih, ekoloških i kulturnih problema. Na taj način bismo angažovali sve potencijale u društvenim grupama koje smo smatrali marginalizovanim i ugroženim, i na neki način im dali šansu da u preduzetničkom duhu riješe i svoje probleme, a i probleme ovog društva - kaže Savičić.

On je dodao da se radi o novom tipu preduzeća, koja se u najkraćem mogu opisati kao preduzeća sa društvenom misijom.

- Njihovo osnivanje i poslovanje je vezano za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava i društvenog uticaja, a profit im služi da ostvare taj društveni rezultat i da budu društveno korisni. To je otklon od onog kapitalističkog maksimiziranja profita i na ovaj način se ekonomija ponovo stavlja u službu čovjeka, a ne čovjek u službu ekonomije - pojašnjava Savičić.

Za sada nijedno društveno preduzeće u BiH nije registrovano, niti prepoznato kao takvo u pravnom sistemu, iako mnogi u stvarnosti posluju u skladu sa tim principima. Izradom zakona, stvoriće se osnovni preduslovi za njihovo poslovanje, ne samo u smislu pravnog okvira, već i u smislu mogućnosti za investiranje u ovaj sektor.

- Milijarde evra čekaju u fondovima Evropske unije i IRB-a da se stvori program, odnosno zakon na osnovu kojeg će se investirati u društveno preduzetništvo u BiH - ističe Savičić.

Prilikom izrade nacrta zakona uzete su u obzir najbolje prakse iz Evropske unije i okruženja.

- Samo sedam zemalja u EU ima taj zakon, u našem okruženju Slovenija i Albanija, a nekoliko zemalja Balkana ima nacrt tog zakona. Nastojali smo da izbjegnemo rješenja koja su od strane nevladinog sektora prepoznata kao loša, kako bismo napravili rješenja koja mogu biti liberalna, korisna i upotrebljiva. Tako da zakon, prema prvim ocjenama u javnim raspravama koje smo vodili, ima dobar početni tekst i nadamo se da će današnja konferencija doprinijeti tome da dobijemo povratne informacije kako ga možemo popraviti - kazao je Saša Savičić, savjetnik Ministra za energetiku i rudarstvo na 3. akcionoj konferenciji "Udruženja kao inkubatori društvenog preduzetništva", koja je okupila stručnjake iz oblasti društvenog preduzetništva i 120 predstavnika organizacija civilnog društva iz cijele BiH.

Domaćin konferencije, koja je održana 11. aprila bio je Centar za promociju civilnog društva.


- Već godinama radimo na razvoju održivosti nevladinih organizacija u BiH i zaključili smo da je to trnovit put. Mnoge organizacije, a naročito one koje okupljaju ugrožene kategorije stanovništva u BiH vrlo često osnivaju svoja preduzeća gdje pronalaze radna mjesta ti njihovi članovi. Naše zakonsko okruženje je vrlo maglovito, nije jasno definisano kako se takve organizacije osnivaju, da li imaju neke povlastice. To je bio povod da zajedničkim snagama poboljšamo te uslove rada društvenih preduzeća u BiH. Mi nemamo regulisano ni društveno preduzetništvo kao koncept, ni zakonski okvir za njega, tako da su ovo neki počeci, a mi se nadamo da ćemo upravo promocijom saradnje između udruženja koja to već rade, onih koji to namjeravaju da rade i nadležnih ministarstava, da ćemo pokrenuti stvari u dobrom pravcu. Ovaj zakon će omogućiti da barem imamo nultu liniju, da krenemo sa starta, jer je ova oblast sada potpuno neuređena - kazala je za BUKU direktorica Centra za promociju civilnog društva, Aida Daguda.

Sa 3. akcione konferencije Udruženja kao inkubatori društvenog preduzetništva poručeno da su udruženja spremna, ali da vlast treba usvojiti odgovarajuće zakone i strategije za društveno preduzetništvo.

Generalni cilj konferencije je bio okupiti udruženja koja su pokrenula ili imaju osnov da pokrenu društveno preduzetničke aktivnosti, stručnjake i relevantne institucije te dati prijedloge i preporuke za budući rad u ovoj oblasti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.