Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 14.04.2019.| 10:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pronađena kuća u kojoj je Šekspir napisao Romea i Juliju

(Foto: Maglara/shutterstock.com )
Otkrivena je lokacija kuće slavnog pisca Vilijama Šekspira u Londonu, u kojoj je napisao najpoznatiju ljubavnu tragediju "Romeo i Julija", pišu britanski mediji.

Istoričar londonskog pozorišta Džefri Marš proveo je deceniju istraživajući gdje je engleski dramatičar i pjesnik živio tokom 1590. godine. U tom periodu on je pisao roman "Romeo i Julija" koji je izdat 1597. godine.

Maršova potraga započela je nakon što je 2008. u istočnom londonskom predgrađu Šoreditč otkriveno prvo javno pozorište u Engleskoj, a koje je Šekspir sagradio 1576. godine i nazvao ga jednostavno "The Theatre".

Prethodno je utvrđeno kako je Šekspir živio u centralnom Londonu u blizini stanice Liverpul Strit, tada poznate kao predgrađe St. Helens. Međutim, tačna lokacija nikada nije identifikovana.

Sadašnji dokazi upućuju da je engleski pisac živio u kući iznad crkvenog dvorišta St. Helensa kao stanar Kompanije prodavača kože ili udruženja koje se bavilo organizovanom prodajom elizabetanske kože.

- Mjesto gde je Šekspir živio u Londonu daje nam dublje razumijevanje inspiracije koju je on imao za rad i život. U roku od nekoliko godina migracija iz Londona u Stratford, živio je u jednom od najbogatijih dijelova gradu, zajedno sa moćnim javnim ličnostima, bogatim međunarodnim trgovcima, ljekarima i profesionalnim muzičarima - rekao je Marš.

Istoričar je dodao kako je život u Londonu povećao Šekspirov status i uticao na razvoj njegove karijere u periodu dok se pisac nije odlučio kupiti impresivnu i skupu kuću u Stratfordu.
Tagovi:
Vilijam Šekspir
Romeo i Julija
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.