Izvor: Nezavisne novine | Nedjelja, 14.04.2019.| 19:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH će moći uskoro izvoziti hranu za kinesko tržište

(Foto: s_oleg/shutterstock.com)
Kineski premijer Li Kećang je tokom sastanka sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirkom Šarovićem u Dubrovniku najavio da se može očekivati da BiH uskoro dobije dozvolu za izvoz hrane na veliko kinesko tržište, kao i značajno povećanje ulaganja kineskih firmi.

Kineski premijer je naglasio značaj globalne i fer trgovine, bez protekcionizma, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Šarović je u Dubrovniku, u okviru Osmog samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, razgovarao sa delegacijom kineske kompanije China Gezhouba Energy o ključnim infrastrukturnim i energetskim projektima.

Sa delegacijom ove kompanije, jednom od vodećih u svijetu za izgradnju energetskih objekata, razmijenjeni su stavovi o preostalim koracima za realizaciju projekta Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli.

Kineska strana izrazila je interesovanje i za druge infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, posebno za dionice Koridora 5C.

U okviru saradnje "16 plus jedan", Kina je do sada u 16 zemalja uložila oko 29 milijardi evra, a, kako je najavljeno, slijedi novi i značajniji zamah u investiranju u sve zemlje obuhvaćene ovim sporazumom.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.