NavMenu

Vlada RS će izmiriti dug prema advokatima u osam rata

Izvor: Capital Petak, 12.04.2019. 12:00
Komentari
Podeli

(Foto: mojo cp/shutterstock.com)
Vlada Republike Srpske će do kraja godine u osam jednakih rata izmiriti dug od 1,8 mil KM prema advokatima za rad po službenoj dužnosti zbog kojeg je Advokatska komora RS ranije prijetila obustavom rada u ovim predmetima.

Ministar pravde RS Anton Kasipović rekao je za portal Capital da je Vlada RS na jučerašnjoj sjednici dala saglasnost za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o izmirivanju obaveza prema advokatima za odbrane po službenoj dužnosti pred sudovima u RS sa Advokatskom komorom RS.

- Riječ je o izmirivanju obaveza iz ranijih godina u osam jednakih rata. To znači da ćemo sve obaveze prema advokatima izmiriti do kraja ove kalendarske i budžetske godine. Te obaveze iznose oko 1,8 mil KM - rekao je Kasipović.

On je istakao da je Advokatska komora u proteklom periodu pokazala razumijevanje i da vjeruje da u narednom periodu neće doći do novog gomilanja dugova.

Predsjednik Advokatske komore RS Branislav Rakić rekao je za Capital da će za advokate ovakav prijedlog vjerovatno biti prihvatljiv, ali da će konačnu riječ imati Skupština Advokatske komore.

- Dug je nešto veći jer svi sudovi nisu dostavili sva rješenja, ali mislim da ćemo i to uskladiti. Vjerujem da je prijedlog Vlade prihvatljiv, ali Skupština će se o tome izjasniti u subotu - kazao je on.

Skupština Advokatske komore RS donijela je krajem prošle godine odluku da od 1. februara 2019. obustavi rad po službenoj dužnosti, ukoliko im Vlada RS ne isplati oko 4,3 mil KM duga.

Međutim, nakon što im je Vlada uplatila oko 1,1 mil KM, advokati su odluku o obustavljanju rada suspendovali do 13. aprila. U međuvremenu je isplaćen još jedan dio dugovanja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.