NavMenu

Novi aerodrom u Istanbulu moći će da primi 200 miliona putnika godišnje

Izvor: Nezavisne novine Petak, 12.04.2019. 09:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Novi međunarodni aerodrom Istanbul moći će da primi 200 miliona putnika godišnje, kada bude potpuno završena posljednja faza izgradnje, prenose hrvatski mediji. Time će postati najveća svjetska vazdušna luka po broju putnika.

Planirane su četiri faze izgradnje, pa bi aerodrom trebalo da bude završen do 2025. godine, a ukupni troškovi bi iznosili oko 12 mlrd USD.

Novi aerodrom prostire se na 76 miliona metara kvadratnih i trenutno može da primi i 90 miliona putnika godišnje.

Prvi let s aerodroma Istanbul bio je u oktobru 2018. godine, ali je tek sada u potpunosti završena prva faza izgradnje te vazdušne luke, odnosno otvorene su tri piste i terminal površine 15 miliona metara kvadratnih.

Na novom aerodromu prodavnice će se prostirati na 55.000 metara kvadratnih, imaće sedam odjeljaka s različitim tematikama, uključujući Modni vrt, Porodičnu palatu i Plažu stila, kao i hotel Yotel sa 451 sobom.

Aerodromski kontrolni toranj udaljen je oko 35 kilometara od turskog najvećeg grada, a izgledom podsjeća na lalu, cvijet koji je vrlo popularan u turskoj kulturi.


Sa planiranih 200 miliona putnika ovaj aerodrom će prestići trenutno najprometniji Hartsfild-Džekson u Atlanti koji godišnje primi oko 107 miliona putnika.

Aerodrom Ataturk u Istanbulu, koji se smatrao jednim od najprometnijih na svijetu sa 70 miliona putnika godišnje, zvanično je prestao da radi 6. aprila ove godine.

Svi komercijalni letovi prebačeni su na novu međunarodnu vazdušnu luku u Turskoj, Aerodrom Istanbul.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.