NavMenu

Stečajni upravnik ulazi u derventski Unis - Propuštena šansa za posao sa Rusima

Izvor: Nezavisne novine Petak, 12.04.2019. 12:03
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: beeboys/shutterstock.com)Ilustracija
Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je u utorak u Fabrici cijevi Unis iz Dervente prethodni postupak za otvaranje stečaja i za privremenog stečajnog upravnika imenovao Lazu Đurđevića iz Šamca.

- Privremeni stečajni upravnik dužan je odmah po prijemu rješenja o imenovanju obezbijediti imovinu stečajnog dužnika i brinuti se o istoj, ispitati da li postoji razlog za otvaranje stečajnog postupka, procijeniti da li se poslovanje može nastaviti, te izvršiti uvid u poslovne knjige i dokumentaciju u cilju obezbjeđivanja imovine dužnika - navodi se u rješenju suda.

Đurđević je, prema rješenju suda, dužan da u roku od 30 dana stečajnom sudiji dostavi izvještaj o preduzetim radnjama i iznese svoje stručno mišljenje o tome da li postoje razlozi za otvaranje stečaja.

Zahtjev za otvaranje stečaja pokrenula je Nova banka Banjaluka, jedan od najvećih povjerilaca u ovoj fabrici, i to 1. februara ove godine.

Tako je preduhitrila radnike, koji su isto htjeli da urade nekoliko dana kasnije, a koji su sada u čudu što stečaj nije odmah otvoren.

- Svima je jasno da su za to ispunjeni svi uslovi. Radnicima se duguju plate od jula prošle godine, doprinosi nisu uplaćeni sedam godina, a u fabrici nema nikoga. Plan restrukturiranja preduzeća se nikad nije ispoštovao - kazala je Radosava Milanković, predsjednica Sindikalne organizacije u Unisu.

Inače, desetak radnika svakodnevno je na kapiji preduzeća, gdje traže da im se uplate obaveze prema državi kako bi mogli da odu u penziju. Takođe, sprečavaju bilo kakav ulaz ili izlaz teretnim vozilima.

Goran Tomić, većinski vlasnik fabrike, kaže za Nezavisne kako je Unis imao brojne argumente da ne ide u stečaj, ali da je izostala podrška banaka i radnika koji su odbili da rade.

- Imali smo spreman najveći industrijski projekat koji je trebalo da bude realizovan na ovim prostorima, a to je posao s metalskim zavodom Magnitogorsk iz Rusije. Ugovor je predviđao da oni dovoze repromaterijal, a da ga mi prerađujemo u cijevi i izvozimo. To su bile ogromne cifre koje bi sigurno oporavile fabriku, ali nismo imali razumijevanje ni u bankarskom sektoru niti kod radnika, koji nisu htjeli da počnu da rade. To je dovelo do toga da ruski partner robu u vrijednosti od 11 miliona maraka vrati - tvrdi Tomić.

Dodaje kako je gubitak ruskih partnera ogromna šteta, te da mnogi toga nisu ni svjesni.

- Taj projekat bi imao višestruke efekte na cijelu metaloprerađivačku privredu u regionu. Objašnjavao sam to nedjeljama i mjesecima, ali to niko nije shvatao ozbiljno - kaže Tomić.

Agonija u nekadašnjem gigantu iz Dervente traje godinama. Dugovanja iznose oko pola milijarde maraka, a plan restrukturiranja, koji je usvojen prije dvije godine, nikad nije poštovan i ostao je mrtvo slovo na papiru.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.