Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.04.2019.| 11:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinju Dani Gradiške u Beogradu

(Foto: Stokkete/shutterstock.com)
Grad Gradiška, u saradnji sa Turističkom organizacijom Gradiška, Zavičajnim muzejem Gradiška, Udruženjem likovnih umjetnika Gradiške, Gradskim pozorištem Gradiška i beogradskom Opštinom Palilula, 11. i 12. aprila organizuje manifestaciju Dani Gradiške u Beogradu.

Ovu manifestaciju je pomoglo i podržalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.

Dani Gradiške u Beogradu biće svečano otvoreni u četvrtak, 11. aprila u Centru za kulturu Vlada Divljan, saopšteno je iz Predstavništva RS.

Na svečanom otvarnju će biti prezentovana gastronomija Lijevča polja i Potkozarja u organizaciji Turističke organizacije opštine Gradiška, prikazane izložba grafika dr Borislava Šokčevića Gradiška nekad i sad i izložba slika 15 godina Gradiške kolonije u organizaciji Zavičajnog muzeja Gradiška i Udruženja likovnih umjetnika Gradiška, a djevojačka pjevačka grupe Perla КUD-a Кolovit izvešće nekoliko izvornih pjesama.

Nakon toga u 20 sati na velikoj sceni u Centru za kulturu Vlada Divljan predstaviće se Gradsko pozorište Gradiška sa predstavom Ljubav.

U petak, 12. aprila, u 19 sati u Skupštini grada Beograda biće otvorena izložba i promovisan album Građanska Gradiška – Mali Beograd koji kroz zbirke fotografija i razglednica oslikavaju život stanovnika i razvijenost društvenog života Gradiške od početka 20. vijeka do početka Drugog svjetskog rata. Autor izložbe i albuma je istoričar Bojan Vujčić, viši kustos Zavijčajnog muzeja.

Povodom otvaranja ove izložbe Gradsko pozorište Gradiška, u saradnji sa glumcima Narodnog pozorišta Republike Srpske i Dječijeg pozorišta Republike Srpske, izvešće kratku predstavu o značajnim ličnostima Gradiške s kraja 19. i početka 20. vijeka.

U muzičkom dijelu programa učestvuju sopran Albina Smajlović, u pratnji Dunje Janković, i sopran Minja Šukalo, u pratnji Miroslava Vukovića.

U sklopu Dana Gradiške u Beogradu, Grad Gradiška će 11. i 12. aprila multimedijalnom prezentacijom u Кnez Mihailovoj ulici predstaviti kulturno-istorijske i prirodne potencijale u cilju promocije grada i privlačenja turista.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.