Izvor: biznis.ba | Srijeda, 10.04.2019.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počinje izgradnja sistema za navodnjavanje 115 ha zemljišta u Živinicama

Ilustracija (Foto: Fotokostic/shutterstock.com)
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić i direktor Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Emanuel Salinas prisustvovali su danas u Živinicima potpisivanju Ugovora za izgradnju sistema za navodnjavanje kojim će biti obuhvaćeno 115 hektara (ha) poljoprivrednog zemljišta i oko 600 domaćinstava u toj općini.

Ugovor su u ime ministarstva potpisali šef Jedinice za implementaciju projekata Alojz Dunđer i direktor izvođača radova kompanije Papilon Admir Salihović, a vrijednost ugovora je 1,63 mil KM.

Projekt razvoja navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta realizira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva uz podršku Svjetske banke na području 10 općina i gradova u Federaciji BiH, a ukupna vrijednost projekta je 28 mil KM.

Završetkom tog projekta ukupno će biti 4.436 ha poljoprivrednog zemljišta pod navodnjavanjem i 2.300 ha zemljišta u FBiH za koje će biti riješena odvodnja.

– U našoj zemlji bogatoj vodnim resursima te resurse trebamo više koristiti za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, jer skoro svake godine tema su suše i njihove posljedice na poljoprivrednu proizvodnju. Zato je naš cilj završiti projekte u 10 planiranih područja, a već radimo na tome da uz podršku Svjetske banke napravimo slične projekte i u drugim općinama – istakao je ministar Dedić.

S obzirom da je nizak nivo razvijenosti sistema navodnjavanja jedna od glavnih prepreka razvoja poljoprivrede, cilj Federacije BiH je što više povećati procent navodnjavanih površina.

Razvoj sistema navodnjavanja iziskuje visoka ulaganja, ali su koristi i prednosti dugoročne, jer pored sprečavanja suše, kao elementarne nepogode u poljoprivrednoj proizvodnji koje će biti sve izražajnije i zbog klimatskih promjena, navodnjavanjem se općenito povećavaju prinosi, stepen korištenja zemljišta, a otvara se mogućnost druge sjetve, sa znatnim povećanjem kvalitete plodova.

Osim Živinica, projektna područja se nalaze na području gradova i općina: Široki Brijeg, Ustikolina, Goražde (na dvije lokacije), Čapljina, Odžak, Žepče, Sanski Most i Bihać.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.