Izvor: eKapija | Srijeda, 10.04.2019.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rekordna proizvodnja mlijeka u Sokocu - Mljekara Pađeni otkupila najveće količine

(Foto: smereka/shutterstock.com)
Prošla godina bila je rekordna u proteklih dvadeset šest kada je riječ o proizvodnji mlijeka na području opštine Sokolac. Proizvedeno je 2.557.000 litara mlijeka, što je 463.000 litara više u odnosu na 2017. godinu.

Najveći dio proizvedenog mlijeka – 2.118.000 litara, otkupila je mljekara Pađeni iz Bileće, prenosi zvanični opštinski sajt.

Saradnja između pomenute mljekare i sokolačkih proizvođača počela je 2013. godine. Načelnik Opštine Sokolac Milovan Bjelica ocijenio je da je ostvarena saradnja jedan od najvećih uspjeha za ovu lokalnu zajednicu.

- Dolaskom bilećke mljekare stvorena je zdrava konkurencija i omogućena alternativa kada je u pitanju proizvodnja i predaja mlijeka na ovom području. Predanim radom, lokalna zajednica uspjela je da privuče mljekaru Pađeni da započne otkup mlijeka, kako sa područja Sokoca, tako i ostalih opština Istočnog Sarajeva i ovog dijela Republike Srpske. To je stvorilo sigurnost proizvođačima zbog otkupa i cijene, ali prvenstveno zbog redovne isplate. Na području Sarajevsko–romanijske i dijela Gornjo–drinske regije, bilećka mljekara Pađeni je prošle godine otkupljivala mlijeko od 380 kooperanata sa područja Sokoca, Han Pijeska, Rogatice, Pala i Rudog - izjavio je Bjelica.

Dodao je da je, osim mljekare Pađeni, sarajevska mljekara Milkos vršila otkup od 90 kooperanata iz Sokoca, Pala, Istočnog Starog Grada, Han Pijeska i Rogatice.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.