NavMenu

U Foči počela druga faza obnove vodovoda - Eko-Euro tim izvodi radove vrijedne 2,7 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 10.04.2019. 09:50
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: nuwatphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Uvođenjem izvođača radova u posao, juče je u Foči ozvaničen početak druge faze obnove gradskog vodovoda koja podrazumijeva obnovu sekundarne gradske mreže i izvorišta Krupica u naselju Miljevina.

Bojan Macura iz Ministarstva finansija Repbulike Srpske rekao je da će radovi, čija je vrijednost 2,7 mil KM, biti finansirani grantom EU od 586.000 KM, a ostatak iz kredita Evropske investicione banke, prenosi portal Pale live pozivajući se na Srnu.

- Prvu fazu, obnovu primarnog vodovoda, već smo završili, sada smo uveli izvođača za fazu dva, a nadamo se da ćemo već sljedeće godine uvesti izvođača i za dio faze tri i faze četiri, a to su izgradnja sekundarne kanalizacione mreže i rekonstrukcija i proširenje vodovodnih i kanalizacionih sistema - rekao je Macura.

Radosav Čubrilović, šef tehničke pripreme u Eko-Euro timu, preduzeću koje je izabrano za izvođača radova, rekao je da će rok od 14 mjeseci sigurno biti ispoštovan.

- Velike su kazne za nepoštovanje rokova, a nama je u interesu da se radovi što prije završe jer nam tako ostaje više novca. Veći dio trase je iskolčen, nabavljen je dio cijevi i fazonskih komada, a prva kopanja po gradu mogu očekivati krajem ove i početkom naredne sedmice - rekao je Čubrilović.

Načelnik Opštine Foča Radisav Mašić istakao je da je ovo najveći infrastrukturni projekat na području ove opštine u posljednjih 50 godina.

- Potrebno je iskopati 21.000 metara kanala, položiti nove cijevi, obezbijediti oko 1.000 priključaka, što je ogroman posao. Imali smo velike gubitke na primarnom vodovodu, koji smo obnovili, ali i u sekundarnoj mreži i računica govori da se oko 60 odsto vode koja krene sa izvorišta izgubi dok dođe do potrošača. Na ovaj način, praktično, nećemo imati gubitaka - rekao je Mašić.

On je naveo da će se uglavnom kopati nova trasa sekundarnog vodovoda, tako da će redukcije vode, tokom radova, biti svedene na najmanju mjeru.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.