Izvor: eKapija | Srijeda, 10.04.2019.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Beogradu predstavljen novi model pametne prese za reciklažu limenki

Startap Solagro iz Srbije predstavio je javnosti novi model pametne prese za reciklažu limenki u ICT Hub-u u Beogradu.

Posle godinu dana rada na projektu Solagro Smart Recycler 2.0, koji je finansirao Fond za inovacionu djelatnost kroz Program ranog razvoja, novi uređaj je spreman za praktičnu primjenu. Ovaj uređaj predstavlja tehnički najnapredniji model pametne prese koji ima unaprjeđen mehanizam za reciklažu, pruža bolje korisničko iskustvo i nudi atraktivan dizajn.

Solagro se bavi kreiranjem novih rješenja u oblasti reciklaže ambalažnog otpada. Kroz inovativan pristup i "gejmifikaciju" procesa reciklaže, Solagro želi da motiviše ljude da recikliraju. Solagro pametna presa je mobilan i efikasan uređaj koji smanjuje zapremnu otpada za 90% u odnosu na početno stanje. Atraktivnog je izgleda, pogodna za postavljanje u kompanijama, na trgovima, plažama, festivalima, koncertima, sportskim i kulturnim manifestacijama.

Do sada je instalirano više od 150 presa u 8 zemalja svijeta, a kompanija je sarađivala sa više od 30 klijenata, među kojima su i najveći svjetski brendovi poput Ball Packaging, Coca Cola, Molsoon Cors.

Osim rada na projektu Solagro Smart Recycler 2.0, tim je imao veoma uspešnu godinu. Solagro pametna presa je predstavljena na prestižnim događajima u Londonu, Frankfurtu, Berlinu i Pragu. Uspostavljena je saradnja sa GIZ inovacionim fondom na projektu Yes we CAN! koji podrazumijeva izgradnju pametnog portala za reciklažu, a dogovoreno je i partnerstvo sa kompanijom za upravljanje impact investicijama Finance in Motion, uz pomoć kojeg će se finansirati Solagrove promotivne i edukativne kampanje o reciklaži.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.