NavMenu

RS još nema organizovan otkup kozjeg mlijeka - Buduća farma kod Kozarske Dubice spas za uzgajivače

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 09.04.2019. 08:22
Komentari
Podeli
(Foto: Ekaterina Belova/shutterstock.com)
U RS još nema organizovanog otkupa kozjeg mlijeka, a kozari spas vide u otvaranju velike eko-bio farme muznih koza kod Kozarske Dubice, koja bi otkupljivala kozje mlijeko od malih uzgajivača, a gotov sir potom plasirala na njemačko tržište.

Vlado Dudić, predstavnik eko-bio farme na prostoru opštine Kozarska Dubica, koji je u posao kozarstva ušao sa svojim stricem Pantelijom Dudićem, vlasnikom ove farme, kaže da očekuju da će njihova farma sa 150 grla muznih koza zaživjeti sljedeće godine.

- Na ideju za formiranje eko-bio farme koza došli smo prije šest mjeseci. Sada smo u fazi izrade objekata i dobijanja svih potrebnih dozvola. Kada to završimo, planiramo uvoz 150 grla muznih koza - rekao je Dudić.

Ističe da im je želja da pomognu i malim uzgajivačima koza, od kojih će otkupljivati mlijeko, a gotov sir koji dobiju od tog mlijeka izvoziće u Njemačku.

- Očekujemo da će naša eko-bio farma zaživjeti tek iduće godine, kada ćemo, pored proizvodnje kozjeg mlijeka i sira, napraviti i postrojenje za preradu vune, tako da ćemo imati sve na jednom mjestu - objasnio je Dudić.

Dodaje da razmišljaju da kasnije uvedu i ovčji program.

Dragan Santrač, predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza Kozara, rekao je da kozari očekuju povećanje podsticaja za kozarstvo kada BiH postane kandidat za EU.

- Nadamo se da će BiH postati kandidat do kraja godine, te da će kozarima biti povećani podsticaji, kao što je bio slučaj u Srbiji, gdje su podsticaji nakon kandidature za EU povećani i nekoliko puta. Trenutni podsticaji resornog ministarstva, 10 KM po grlu, nama ništa ne znače - istakao je Santrač.

Miroslav Klječanin, uzgajivač koza sa farme Mons produkt na planini Očauš, u opštini Teslić, rekao je da bi bilo dobro da neko otkupljuje i izvozi kozje mlijeko, ali da to zavisi od količina mlijeka i od toga gdje se otkupljivač nalazi.


- BiH je idealna za kozarstvo, ali treba raditi na tome da se udruže svi kozari, ne samo u RS, već i na prostoru BiH - rekao je Klječanin.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjećaju da pravo na premiju za uzgoj kvalitetno priplodnih koza imaju korisnici podsticaja čije osnovno stado ima 30 dvizica ili 25 jarica, te da se ova premija isplaćuje do maksimalnih 20.000 KM po korisniku i iznosi do 10 KM po grlu.

- Pored toga, obezbijeđena je podrška za premiju za proizvedeno i prodato kozje mlijeko u iznosu od 0,25 KM po litru, a minimalna količina mlijeka za koju se isplaćuje premija u toku jednog mjeseca je 300 litara po proizvođaču - rekli su u ovom ministarstvu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.