Izvor: Klix | Ponedjeljak, 08.04.2019.| 15:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U kliničkom centru u Tuzli počele operacije uklanjanja karcinoma pluća

(Foto: MichaelVaulin/shutterstock.com)
Tim stručnjaka iz Klinike za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli ostvaruju izvanredne rezultate na svjetskom nivou u oblasti torakalne hirurgije. Prije nekoliko dana samostalno su izveli i videoasistiranu lobektomiju pluća (Uniportal VATS) zbog karcinoma, nakon čega je 67-godišnja pacijentica uspješno izliječena od opake bolesti.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, odnosno Odjelu za hirurgiju pluća do prije nekoliko dana operacije pluća su se izvodile samo klasičnim putem, odnosno uz otvaranje cjelokupnog grudnog koša, međutim sada su se stvorili uslovi za uvođenje sasvim nove metode čija je primjena u svijetu počela prije sedam godina.

- Uvođenju ove procedure prethodile su razne edukacije kroz koje smo prošli odlascima u druge ustanove, zatim kongrese, seminare i simpozije. To je na kraju rezultiralo uspješno urađenom procedurom kod pacijentice - kaže u razgovoru za Klix.ba specijalista opšte hirurgije u Odjelu za hirurgiju pluća Nermin Mušanović.

Uniportal VATS je minimalno invazivna procedura koja se izvodi uz pomoć optičkih instrumenata kroz manji hiruški otvor od četiri do pet centimetra na zidu grudnog koša.

- Pacijentica je imala verifikovan tumor jednog lobusa pluća i njoj je tokom procedure odstranjena polovina lijevog plućnog krila zajedno s tumorom. Sve je tehnički prošlo kako treba, a nakon šest dana je puštena na kućno liječenje. Bila je na kontroli i dobrog je opšteg stanja - ističe Mušanović.

Primjena procedure je trajala dva i po sata, što je sasvim prihvatljivo vrijeme za prvi zahvat ovakve vrste u našoj zemlji.

- Sasvim smo zadovoljni dužinom operativnog zahvata, a imali smo i sreću da je sve prošlo bez značajnijih intraoperativnih komplikacija koje bi zahtijevale duži proces, ili eventualno primjenu otvorene metode. Tome je doprinijela i činjenica da smo imali dobro selektovanu pacijenticu koja je sada hiruški izliječena. Ona će dalje ići na onkološki protokol - pojašnjava Mušanović.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.